22 september, 2014

Kim Thúy – Ru (2014)

Eks see vietnamlastest paadipõgenike teema peaks olema mõistetav meilegi, kel ulgueestlus osa Suurest Ajaloolisest Narratiivist – sõja ja totalitaarse korra eest pagemine ning teises kultuuris kohanemine ja osaliselt oma kultuuri alalhoid. Kõik see Vietnami sõda ja põgenemine tekitab sügavate traumadega inimesed, kuid kogukonnatunde abil ehitavad nad endile üles uue stabiilsuse. (Ei saa ka unustada, et tegemist ilukirjandusega.)

Kronoloogiliselt võttes (raamatu peatükid pole küll vastavalt järjestatud) räägib jutustaja loo sellest, kuidas ta sündis keset sõda varakasse perekonda, kasvamine suhtelises heaolus, seejärel Lõuna-Vietnami langemine ning aastad totalitaarses Vietnamis, pere põgenemine 1978. aastal üle mere Malaisiasse, ja sealt suunamine edasi Kanadasse, kus siis kohanemine lääne ühiskonnaga. Keel, mida süüa, mida üldse seljas kanda jne. (Kadedalt võiks öelda, et tegu pole II maailmasõjajärgse oludega, vaid suhtelise heaoluühiskonnaga, mil rohkem jaksu pagulastega tegelda.) Aga nagu öeldud, töökad vietnamlased hoidsid kokku ning saavutasid aastate jooksul edugi. Hiljem töötas jutustaja kolm aastat sünnimaalgi, olles muutunud oma endistele kodumaalastele üpris võõraks, küll nähakse temas jaapanlannat või kõrgema klassi eskorditüdrukut – midagi muud kui pinges ja vintsutatud vietnamlane. (Ja tõepoolest, naine avastab Hanois endale koduse lõhna – see on pestud riietest hõnguv pesuaine lõhn.)

Tekst pole jutustatud mingist masendavast hädakoorist lähtuvalt, vaid niimoodi... loetavalt. Leidub tõsiseid ja traagilisi teemasid, aga seda mahendab ühtekuuluvustunne ja edasipürgimine. Või noh, poeetilisus.

Kommentaare ei ole: