17 oktoober, 2014

Connie Willis "All Clear" (2012)


Ei mäleta, mis nimekirjas ma seda soovitust nägingi. Teadsin, et see oli kiidetud scifi teos ja koosneb tegelikult kahest osast. Esimest ma poes ei näinud ja lootsin, et saan poole pealt siiski midagi aru. Tegu on mahuka raamatuga ja sisaldab õigel määral reaalsust ja ulmet: 2060 aasta paiku saadab Oxford ajaloolasi tagasi erinevatesse olulistesse perioodidesse neid sündumsi jälgima. Ajaloolased peavad sulanduma keskkonda ja siis nähtut jälgima ning teatud aja möödudes läbi portaali tagasi minema ja sellest mingi doktoritöö kirjutama.
   Alguses oli väga raske midagi aru saada, kuna raamat jätkub ("Blackout") ilma suurema seletamiseta ja peab jooksu pealt aimama, et mis siis toimub jne. Ainus ulmeline element on teose juures asjaolu, et peategelased on ajarändurid, kes avastavad ühel hetkel et nad ei leia tagasiteed. Siiani on ajaloolased arvanud, et nad ei suuda jälgijatena ajaloo kulgu mõjutada, kuid alates Dunkirkist hakkavad ilmnema väikesed ebakõlad: mingi pommitamine leiab aset päev hiljem või mõni inimene ilmub sinna kus teda ajalooallikate kohaselt ei pidanuks olema jne. Enne konkreetsesse ajaloopunkti minemist tehakse tohutu eeltöö, uuritakse kus on ohutuim koht jälgimiseks jne. Siis aga avastab üks rühm ajaloolasi, et nad on keset Teise Maailmasõja Londoni pommitamist V-1 rakettide poolt ning et nende tagasitee portaalid ei avane.
   Teos on väga detailne ja pingeline, kogu aeg otsitakse meeleheitlikult võimalusi minema saamiseks ja ajas reisimise paradoksid on siin väga keerulised. Kui ajas reisimist poleks, siis meenutaks nende tegevus spiooniromaani. Mulle esimene veerand ei meeldinud ja siis sain õnneks ree peale, kohanesin tempoga. Lugemise ajal mõtlesin, et sellest saaks kindlasti hea BBC v HBO sari.

Kommentaare ei ole: