14 oktoober, 2014

Märten Kross – Hullumäng (2014)

Romaan kaheksakümnendate aastate Nõukogude Eestist läbi noore mehe silmade, kes soovib pääseda ajateenistusest Nõukogude armeest, simuleerides selle nimel vaimseid probleeme. Muidugi mõnd kergemat laadi probleemi, mis ei takistaks hilisemat heaolu. Otsus sõjaväkke mitte minna sündis peategelasel juba poisikesena, mistarvis hakkas ta arstide juures dokumenteerima kogetud traumasid ja peapõrutusi (kokku said neid neli), mille järel kaebas hiljem peavalu jms. Ja nii siis romaan kirjeldabki vaheldumisi kaht tegevusliini peategelase viibimisest Seewaldis ja Riia sõjaväehaiglas (eks raamatu lõpus selgub, kuidas need kaks liini kokku jooksevad).

Lähemalt on juttu kõiksugu ajateenistusvärkidest ja Tšernobõli järelkajast, kaheksakümnendate lõpu rahvuslikust ärkamisajast ja tasapisi algavast Soomes äritsemisest. Siin on hulk meeste elulugusid, kel kokkupuuted nõukogude sõjaväega. Samuti peategelase enda elujuhtumid noorpõlvest või näiteks naise leidmisest. Ja muidugi kirjeldus nõukogude ühiskonnast kui tutvuste ja altkäemaksude palaganist – aga noh, tollases olukorras see küll suuresti töötas peategelase kasuks, saades eesti psühhiaatritelt soodsat abi.

Eks autor on püüdnudki anda võimalikult avara pildi tollasest eluolust, kuidas nõukogude ühiskond vaikselt lagunes (heaolu puudus!) ja milline hakklihamasin oli nõukogude armee. Ei saa öelda, et autoril just aatelised probleemid nõukogude armeega, pigem inimlik pool – see eneseraiskamine on mõttetu p*sk. Vast vahel on raamatu puhul probleemiks see, et mõned neist lugudest võinuks ehk vähe kompaktsemad olla (või siis romaan mahukam), aegajalt kaob tekstis silmapiir eest ja tekib küsimus, et millest siis õieti jutt on. Omaette küsimus on, kui palju on siin autobiograafilist ja kuivõrd kunstilist üldistust.

Kommentaare ei ole: