18 märts, 2015

Jake Kerr – Biographical Fragments of the Life of Julian Prince (The Mammoth Book of Best New SF 27, 2014)

Tegemist siis wikipedialaadse jutuga ühest 21. sajandi ameerika autorist, kes on kaotanud kodumaa. Nimelt juhtus nii, et 2025. aastal (või 2023?) tabas Põhja-Ameerikat Meyeri nimeline asteroid – mille tagajärjel pühiti sealt elusloodus minema. Asteroidi oodatav kokkupõrge oli selge mõni aeg varem ning miljoneid ameeriklasi toimetati teistele mandritele (siin on eelkõige mainitud Aafrikat), kuid suurem osa põhjaameeriklastest ei pääsenud minema – loosiõnn määras, kes saab Meyeri paugu eest pakku.

Ja nii siis peale Kokkupõrget muutub Julian Prince postapokalüptikuks, kes itkeb taga kodumaad. 2026. aastal külastab ta ÜRO ekspeditsiooni liikmena Põhja-Ameerikat ning seal avanev vaatepilt on enam kui masendav – see on 300 miljoni vaimu maa. Eks omamoodi on probleemiks seegi, et varasemate aastakümnete supervõimu kodanikud on nüüd almusepanijad oma seniste vasallide või klientide juures – need tahavad, et ameeriklased viimaks tagasi oma mandrile läheks. Ent järgnevatel aastakümnetel on Põhja-Ameerika endistviisi elutu kontingent...

Natuke selgusetuks jääb, milline on postapo olukord mujal maailmas (ühes artiklis on juttu, et Kokkupõrkele eelnenud aastakümnetel oli kliimasoojenemise põhjustatud mereveetõus mitmeid alasid uputanud) – või ma ei pannud tähele, et tuhapilved jms oleksid Maad külmutanud vms. Eks jutu dramaatilisemaks osaks ole see, kus kirjeldatakse Ameerikast pääsenute hingehädasid ja viise, kuidas sellega toime tulla. Selline americana siis, mis läheb kindlasti ameeriklastele hinge.

Kommentaare ei ole: