15 aprill, 2015

Poul Anderson – Südasuvine torm (2000)

Seniloetud Andersoni raamatutest igavaim või ebamääraseim, ehk võiks olla selle romaani määratluseks kultuurilooline muinasjutt või fantasy; Shakespeare'i ja mütoloogia tundmine oleks abiks kõigi nende Prosperode ja Arielide täiemahuliseks nautimiseks (minu haridus ja haritus longavad sel kohal). Aga jah, tegevus leiab aset 17. sajandi alternatiivmaailmas, kus muuhulgas on Cromwelli pooldajad kasutusele võtnud aurumootori ja ka muu maailmakord on veidi teistsugune (kristlik Tuneesia riik?); ent samas ikkagi ususõjad ja kuningas Charles I võitleb võimu eest. (Alternatiivmaailmades asjatajad (sest alternatiivseid arenguid on teatavasti mitmesuguseid) kohtuvad omamoodi maailmalõpukohvikus.)

Lugu siis sellest, kuidas Charlesi toetaja Reini prints Rupert satub Cromwelli toetajate kätte sõjavangi. Arestituna maalossis tutvub ta kohaliku võimumehe sugulase, neiu Jenniferiga, kes on üks armas olevus. Tunded puhkevad ja viimaks viiakse neiu niikaugele, et ta aitab printsil põgeneda. Põgenemisel satuvad nad kokku müütiliste olenditega, kes seovad Ruperti ja Jenniferi saatused ühte, et need aitaksid leida Prospero kadunud võluesemed, mille abil saaks ühtlasi aidata Charles I võimu kindlustada. Ja edasi seiklevad prints ja neiu eraldi, kogetakse kohutavaid ahastusi ja lihalikke rõõme, kuni haldjas Ariel juhatab nad kokku Vahemeres asuvale Prospero saarele. Oh seda üürikest õnne ja armastust, sest peale võluesemete kättesaamist selgub Inglise kuninga meeleheitlik olukord, ja... ja... jne.

Ühesõnaga, vähe jabur või vanamoodne romaan, mis pole kirjanduslikult teostuselt just meistriklassist – on selline üpris elutute tegelastega ebausutav quest, mis ei pane suurt kaasa elama, on va punnitatud tekst. Rohkem või vähem unustamisväärne.

Linkidest avaneb sellest romaanist vähe elujaatavam interpretatsioon.

bukahoolik (linke mujale)

Kommentaare ei ole: