24 jaanuar, 2016

Jack McDevitt – The Cassandra Project (Year's Best SF 16, 2011)

Lugu... kus selgub, et meie eest varjatakse midagi väga-väga olulist. Juhtub nii, et ameeriklased ja venelased teevad tihedat koostööd, et ühiselt uuesti Kuule minna. Noh, kosmoseagentuurid NASA ja Roskosmos on suured sõbrad ning koos jagatakse avalikkusele igasugust materjali. Ja äkitselt avastab ajakirjandus, et venelaste jagatud 1967. aastal tehtud Kuu-fotodelt, et... Kuu peal on kuppel. Kuppel. Mis värk on? Ameeriklaste hilisematel fotodel samast piirkonnast pole sellest kuplist haisugi. Venelastel pole aimugi, et kuidas sellised fotod tekkisid. Peale esialgset ajakirjanduskära asi sumbub järgmistesse skandaalidesse, rahuldutakse sellega, et tegemist on fotodefektiga.


NASAs töötav PR-mees jääb kahtlema ja uurib omalt poolt edasi. Arhiividest ei selgu midagi, sellest ajast pole enam inimesi järel... kuniks ühest vihjest selgub, et mees peaks otsima Cassandra projekti kohta. Ja oh üllatust, elus on astronaut, kes on 1967. aastal Kuul käinud. Mida ta nägi ja miks valitsus selle maha vaikib... noh, nagu loo lõpus tõdetakse, oli mütoloogias Cassandra halbade sõnumite tooja... keda aga ei kuulatud.

Tore tavaulmeline lugu, tõeline vanakooli värk. Lugu, mis võiks tõepoolest... õige olla! Ja Kuul käimise ajalooline narratiiv oleks hoopis teistsugune. Ja inimkonna tulevik... tume, kahtlane. Aga meid on hoiatatud selle ohu eest. Kuid teadupärast Cassandra hoiatust ei kuulata.

Kommentaare ei ole: