31 jaanuar, 2016

Lucius Shepard – Salvador (The Year's Best Science Fiction 2, 1985)

Pildikesi džunglisõjast Salvadoris, kus siis ameerika eriväelased oma mitmesuguseid tegusid sooritavad. Dantzler kuulub gruppi, mis liigub väikse salgana ja püüab hävitada sandinistidest partisane. Lihtsam kui Vietnamis, nagu neile öeldakse, samas see metsik loodus... ja tühjus... see on veider, see on harjumatu, see on võõras, see on õudne. Et lahinguülesannetega paremini toime tulla, on eriväelaste varustuses üks eriline tablett. See annab neile... erilise jõu, selguse, teotahte, tapmine on selle mõjus kui mäng. Tableti mõju kestab nii pool tundi, ehk üheks hävituslahinguks piisav; niisamuti aitab blokeerida tehtust selgeid mälestusi. Aga... see tableti tekitatud võitmatuse tunne on võimas, ja nii viskavad eriväelased neid stabiilselt hinge alla, iga kord kui patrullil või valves ollakse. Eks tablettide liigtarbimisega kaasneb see, et see muudab maailma vastuvõttu.

Dantzleri isa on teadlane, kes on varem viibinud Salvadoris ja siinsete inimeste uskumusi uurinud – millised vaimud, millised surmakombestikud, mis on hing ja mis on teispoolsus. Ühesõnaga, kõik ained on valmis, et tekst keeraks ära äraspidiseks ning Dantzler satuks seiklema põliselanike uskumuste manu.

Ega nüüdisajal suurt ei meenutata ameeriklaste tegusid 80ndate Ladina-Ameerikas. Olid mingid operatsioonid, külma sõja vastasseis Kuuba ja Nõukogude Liiduga jne. Tekst pole ehk klassika, aga müstiliste sõjalugude huvilistele vast ikka loetav.

Kommentaare ei ole: