20 aprill, 2016

J.R.R. Tolkien – Kuninga tagasitulek (2010)

Tolkieni kolm raamatut kokku on mahult pea sama hulk teksti kui Martini või Eriksoni üks köide nende sarjadest – kaalukaussi kergendab veel seegi, et kolmas raamat saavutab oma kliimaksi umbes poole peal ning ülejäänud teos on vaid pikk väljajuhatus ja kokkuvõte ajaloost. Võib vist sedastada, et Tolkienile tõesti meeldis see loodud maailm ja kui ta olnuks veel täiskohaga kirjutaja... siis tulnuks sellele maailmale veel päris palju täiendusi (jajah, eesti keelde on nüüdseks kõiksugu märkused ja visandid ära tõlgitud – kuid mis kõik veel olla võinuks!).

Aga jah, lugu lõppeb kangelaste jaoks kenasti, maailm saab päästetud selle eest, keda ei või nimetada. Saruman tapetakse ning Gimli ja Legolas purjetavad üheskoos üle mere. Eomer ja Imrahili printsess abielluvad. Metsameestele luuakse oma reservaat, niisamuti kääbikutele. Selgusetuks jääb entide saatus, iidvanad entinaised jäidki vist kadunuks. Naistest veel rääkides – huvitav, et kui Merry ratsutas päevi Dernhelmiga Minas Tirithit päästma, ei saanud kääbikmees aru, et tegelikult liibus ta ratsu seljas päevi Eowyni vastu. Nojah, eks nii võib nii mõnigi turvisesse peitunud kangelane osutuda... kellekski teiseks. Kuid lõpp hea, kõik hea.

Kõiki kolme köidet ilmestavad üsna mitmed näpukad.

„Me peame avasilmi tema lõksu jalutama, julgelt, kuid ilma eriliste lootusteta enese suhtes. Sest võib väga hästi juhtuda, mu isandad, et meie ise hukkume täielikult mustas lahingus elavaist maadest kaugel; nii et isegi sel juhul, kui Barad-dur purustatakse, ei näe meie enam uue ajastu tulekut. Kuid minu arvates on see meie kohus. Ja parem siis juba nii, kui et hukkuda ikkagi – nagu meiega kindlasti juhtub, kui me siin edasi istume – ja surres teada, et mingit uut ajastut ei tule.“ (lk 158)

ulmekirjanduse baas

Kommentaare ei ole: