10 juuni, 2016

Edi Ruusmäe – Majutaja (2016)

Lühiromaan või jutustus või meeleolupilt noore naise taasleidmise tee algusest. Mirja on kontoritööline, kel ühel hetkel viskab kõrini oma elust – töö ei paku enam rahuldust ja ebalev suhe meessõbraga paistab lõplikult kokku vajuvat. Nagu kokkulepitult pakub talle aga töökaaslase onu turismitalu hoidmist – see onu läheb oma naist otsima, kuna see lahkus selle turismitalu pidamisest, sest tal sai kõrini näguripäevadest. Mirja lahkub töölt ja läheb põhimõtteliselt käed taskus sinna tallu.

On suvi, ilusad ilmad ja köögiviljad kasvavad ja muidu kena loodus, peagi saabuvad ka esimesed külastajad, kellega on huvitav juttu ajada – nad on samasugused pintsaklipslased nagu Mirja, kes on omakorda aja maha võtnud enese sisse vaatamiseks. Sõbraliku Mirja najal saab koht lähinädalatel päris populaarseks, naine näeb mitmeid õnnelikke inimesi ja kuulab porgandite kasvamist. Ja eks tuleb ka... südame soojendaja.

Et siis selline suvitusromaan või nii. Mitu vestlust külalistega kannavad olulisi mõtteid ühiskonnast või küsimusi olemisest. Palju meeleolupilte loodusest ja rahust ja hetkemõnust (teksti vormistust võib niisamuti võtta tähenduslikult). Siit raamatust ei tasu otsida intriige või tumedaid tegusid; vast toonilt tugevamad on Madise monoloogid tänapäeva ühiskonna toimimisest. Eks selline intriigitus on tahtlik, paistab, et autoril oligi soov lugejatele pakkuda pea meditatiivset olekut. Omal moel lihtne raamat, mida samas ehk keeruline kirjutada, kui kõiksugu muidu kirjandusele kohustuslikku tundeelu või põnevust eemal hoida – jätta alles vaid lihtne olemine.

Kommentaare ei ole: