18 august, 2016

Cixin Liu – The Weight of Memories (Tor.com, 17.08. 2016)

Eks vähe tobe on üldistada, et see on nüüd näide hiina kaasaegsest ulmest (eriti kui ma pole seda üleüldse lugenud), aga asiaatlikku hõngu selles hetke kuumimas hiina ulmeautori loos on küll (kuigi jah, korraks tsiteeritakse siin Shakespeare'gi). Lugu algab totakalt, keerab teaduslikuks ning lõppeb dramaatiliselt.

Ühesõnaga, noor ema vestleb haiglas oma kõhus kasvava maimukesega (seda võimaldab siis eriline tehnika, mitte mingi vaimne side vms). Tasapisi koorub välja, et maimuke on vägagi tuttav oma noore ema mälestustega – sest nagu selgub, on ema osaline teaduslikus katses. Kui muuta teatud geenikombinatsioone, saab lootele üle kanda ta ema (või isa või mõlema) mälu, mis... hoiaks tulevikus kõvasti aega kokku, vastsündinu saaks tervelt 20 aastat edumaad oma saatusekaaslaste ees. Ema ja loote rõõmsa vestlusega ühineb katset sooritav teadlane, kes omakorda tutvustab kõiksugu võimalusi inimeste arenguks. Vestluse arenedes hakkab intelligentsele lootele ilmnema... et tegelikult ta katsejänesest ema on elanud päris näru elu, ja kuna see ootaks tedagi, ei taha ta enam mingil juhul ema kõhust ilmavalguse kätte tulla. Mistõttu...

Mistõttu ei hakka paljastama, mis edasi juhtub. Nagu öeldud, algselt vähe totakana mõjuv tekst („kas tõesti nüüdisulme üks räägitumaid autoreid kirjutab sellist perekoolijura?“) läheb finaalis õige löövaks. Elagu teadus ja fantastika, eksole. Väga vist ei soovitaks lugeda inimestel, kel kõiksugu tundeid emadusega.

Tekst loetav siit.

Kommentaare ei ole: