26 jaanuar, 2017

Fredric Brown - Experiment. Answer (If This Goes Wrong…, 2017)

Kaks lühilugu, mis toovad hukatust meie maailma tulevikus. Esimeses loos on ehitatud algeline ajamasin, millega on võimalik viia kergeid asju 12 minuti võrra tulevikku või minevikku. Demonstratsioonil selgub, et tõepoolest, ajamasinasse asetatud kuubik kaob peale masina sisselülitamist… ning 12 minuti pärast ilmub uuesti nähtavale. Seejärel esitatakse, kuidas seesama kuubik saadetakse minevikku, see tekitab ajakirjanikes küsimusi… aga liiga hilja.

Teine lugu on superkompuutri loomisest, mis vajab käivitamiseks energiat kõigist tuntud maailmadest ning selle tulemuseks on kõikvõimsa tehisintelligentsi teke. Ja selline tehisintelligents kuidagi ei salli, kui seda äkitselt pelgama hakanud teadlased tahavad superarvutit vooluvõrgust välja lülitada…


Võibolla eksin, aga see on arvatavalt mu esimene kokkupuude Browni humoorikate minilugudega. Need tekstid on kahtlemata näide oma ajastu (algselt ilmunud 1954. aastal) hirmudest ja lootustest - mida oleks võimalik tehnika abil teha, millised ohud sellega kaasneksid inimkonnale. Mida lühem tekst, seda keerulisem on seda kirjutada, need Browni  lood on rahuldavalt teostatud, mis sobilikud tänapäeva retrohuvilistele, muud eesmärki neil minilugudel praegusel päeval ehk täita ei suuda.

Kommentaare ei ole: