23 jaanuar, 2017

Sean McMullen - The Constant Past (Dreaming Again, 2008)

Kriminaalne lugu raamatukogutöötajast, kes avastab, et ta raamatukogus käib ajarändurist sarimõrvar. Nimelt on mõrvaril plaan abielluda 19.sajandi alguse tuntud luuletajannaga, kuid see kippus teistes meestes enamat leidvat kui ta andunud austajas. Mingil moel see mõrvarlik austaja sai käppa ajarändamise ja nii ta käis 2010. aasta raamatukogus poetessi biograafiaid uurimas - peale järjekordse austaja tapmist pidi mees nägema, mil viisil oli ajalugu kulgu muutnud ja kas äkki järgmine kord osutuks mõrvar poetessi väljavalituks. Aga ei, alati tuli uus armsam… ja see nimekiri polnud üldsegi lühike (keda siis ajarändaja pidi kiiresti tapma, enne kui noorikud kokku sõlmitaks).

Raamatukoguhoidja oli kunagi politsei krimilaboris arvutispetsialistina töötanud ning tänu sellele eelmisele töökogemusele sai ta aru, et niisuguse eriskummalise külastajaga (kes kannab kahe sajandi tagust riietust ning pole tal aimugi tänapäeva elust) on midagi mäda. Kui ta ajaränduri võimalikule motiivile jälile sai, otsustas ta omalt poolt teha nii, et see poetess saaks vähem traumakogemusi ja leiaks mingigi õnnenatukese. Selleks siis seab raamatukoguhoidja omapoolse lõksu sarimõrvarile…

Et jah, võiks olla aurupunk vms, aga jääb ajas rändamisega krimilooks. Eks autor on vaeva näinud raamatukogutöötajast tegelasega, nii on temalgi oma kurb minevik ja veidi veider olevik. Selle antoloogia kohta üle keskmise lugu, McMullen on varemgi kirjutanud minevikuteemalisi tekste.

Kommentaare ei ole: