04 september, 2017

Claire North - Hurrem and the Djinn (The Djinn Falls in Love, 2017)

Nagu Shamsie puhul, nii on ka see Northi lugu õige traditsioonilise tegumoega, aga samas võrdõiguslikkuse maitselisandiga.

Vägeva sultani õukonnas on salajased ja avalikud ametikohad. Üks salajastest on džinnide käsutaja, kelle poole pöördub üks õukonna intrigant, kes on nimelt veendunud, et sultani lemmiknaine Hurrem on nõid ja džinni abil on ta sultani ära teinud - selliseks, et kogu võim näib olevat hoopis Hurremi ohjata. Noh, salamaagidel on siis ülesanne uurida, millise džinni abil Hurrem oma võimu sultani üle hoiab. Maagide katsed üha vägevamate džinnidega luhtuvad, kuna tundub, et Hurremi käsutuses on veelgi vägevam džinn. Lõpuks kutsuvad maagid esile kõige karmima džinni… ning olukord läheb käest ära. Siis aga ilmub Hurrem.

Jutt võiks meeldida neile, kes vaatavad mingilt eesti telekanalilt türgi seriaali sultani õukonna tegemistest (või sai see otsa?) - ja nii avastada, et naine võib ka muul moel tugev olla kui haaremimeetoditega. Ei saa öelda, et see mõneti feministlik lugu oleks just üllatava lõpplahendusega, aga miks mitte, vahel peab lihtsatest asjadest lihtsalt rääkima.

Kommentaare ei ole: