29 juuli, 2019

Yoon Ha Lee – Calendrical Rot. Birthdays. The Robot’s Math Lesson. Sword-Shopping (Hexarchate Stories, 2019)


Kolm lugu, kus Jedaost pole midagi (muidugi, vahepeal on saanud Heptarchate’st Hexarchate). Saame siis pilgu heita triloogia teise peategelase Cherise lapse- („Birthdays“, „The Robot’s Math Lesson) kui nooruspõlve („Sword-Shopping“). Lisaks siis üks minu jaoks krüptilisevõitu lugu ajaarvamisest – kuidas ja mil viisil selle maailma ajaarvamine toimib, sellest ma ei saa ausalt öeldes senini aru.

Nagu Jedao, nii ka Cheris on pärit nö alamaailmast, mis peab kohanema suure impeeriumi nõudmistega: eks siis jälle küsimused ajaarvamisest ja võimalikest hereesia-kahtlustest. Cheris on Mwennini päritolu – „Birthdays“ ongi sellest, miks naine oma nö originaalsünnipäevast ilma jäi ja pidi selle asendama impeeriumi pakutava kombestikuga (Mwenninil pole triloogia raames just kadestamisväärt saatus).

„The Robot’s Math Lesson“ viib kokku Cherise ja teenindusrobotid, millel on teatavasti romaanides üpriski oluline roll kanda. Lugu on jutustatud läbi tehisintelligentse hooldusroboti meele – ta ülesandeks on ranna puhastamine, ja et tööaega huvitavamalt läbi ajada, kirjutab ta liivale mitmeid matemaatika ülesandeid. Rannas jalutav tüdruk hakkab robotit õpetama, kuidas neid õieti lahendada (sest Cherisel on ometigi eriline matemaatika-anne). Ja noh, selle koostöö tulemus avaldub siis romaanides.

„Sword-Shopping" on taas impeeriumi kombestikust, ehk Cheris oma tüdruksõbraga (nagu eelnevast näha, pole üleüldse oluline, kas suhe on MF, MM või FF) satuvad puhkehetkel poodi, kus müüakse duellimõõke. Tüdruk pole küll sõjaväelane, aga Cherise kirg duellinduse vastu … erutab tedagi. Sest noh, erutus, eksole.

Jumal tänatud, et kogumikus on lood kronoloogiliselt järjestatud, muidu oleks vast päris keeruline kõike pakutavat konteksti asetada – sama suur tänu sellegi eest, et raamatut avabki konkreetne kronoloogia kuni romaanideni.

Kommentaare ei ole: