22 august, 2019

Theodora Goss – A Statement in the Case (The Year's Best Fantasy & Horror 19, 2006)


Ungari päritolu Goss kirjutab kurva loo Ameerika ungarlastest emigrantidest: kunagi aastakümnete eest raudse eesriide tagant põgenenud mees käib peale raudse eesriide langemist sünnimaal ema külastamas ja naaseb sealt noore abikaasaga, kes hoolitses mehe ema viimaste elupäevade eest. Noor naine … kohaneb kiiresti Ameerika oludega, ja seda niisugusel kombel, et aitab endiselt kodumaalt välja toimetatud kultuuriväärtusi mustal turul maha müüa.

Kuid väärtused pole vaid esemed, nendeks võivad olla ka mütoloogilised olendid. Apteekrist vana abielumees pole niisuguse uue elukorraldusega just õnnelik ning ühel hetkel põleb nende maja maha, koos musta turu ärikaga. Aga kas tegu oli ikka vana abielumehe teoga?

Loo jutustajaks on selle ungari emigrandi ameeriklasest sõber (kel on omakorda oma valus taustalugu rääkida), kes esitab sellist ameerikalikku ja asjalikku vaatenurka, aga ometi saavad vanamehed lähedaseks jne. Pole just Gossi tipplugu, kuid selle autori tekste on ikka huvitav kätte võtta, kunagi pole oodata tavalist jutuveeretamist.

Kommentaare ei ole: