29 august, 2018

Yoon Ha Lee - Extracurricular Activities (The Year's Best Science Fiction & Fantasy, 2018)


Lugu Shuos Jedao noorusest, kui ta Keli ridades järjekordset „mission: impossible“ värki korda saatis. Et romaanitriloogia ajaks oli Jedao 400 aastat „vangistuses“ olnud, siis saab kena vaate impeeriumi varasemale olekule.

Jutt siis sellest, kuidas Jedao on määratud uuele ametikohale kuskil teisejärgulises kindlusjaamas, kuid nagu selgub, on see muidugi kattevari impeeriumi salajasematele tegutsemistele. Nii saab ta ülesandeks päästa naaberimpeeriumis vangi langenud (või noh, nende saatus on selgusetu) spioonilaev. Naabrid on muidugi samasugused kommete ja reeglite friigid nagu impeerium, nii on siis siin tekstis päris palju nö kultuuride kokkupuutest ja suhtlemisprobleemidest.

Kuid esmatasandil on muidugi Jedao korraldatav päästemissioon, mille puhul tuleb kasuks vägagi Shuo riukalik koolitus. Nagu ikka, pole lõpuks asjad nii nagu loodetud, aga – Jedao on teadagi karm vend. Muidugi mitte nii julm (nagu hiljem legendides), et tapaks rohkem kui vaja.

Loost selgub muuseas, et Jedaol on nõrkus mehelike võlude järgi, seniste romaanide põhjal pole senini otseselt silma torganud meie lemmikkindrali niisugused meelisklused (muidugi, impeeriumis kehtiv perekonnakord kui selline … on mõneti laialivalguvam mõiste kui tänapäeval). Et sündmused leiavad aset enne Jedao tippu tõusmist, siis impeerium on siin veel seitsmeharuline, kuid „Ninefox Gambitis“ oluline Liozh ei leia samas kuidagi mainimist. Siingi leidub mitmeid viiteid hereetikute tegemistele, samuti on Jedao osaline mõneski nö riigivastases vestluses – ühesõnaga, mees on järjekindlalt liikumas sinna, kus ta kõige eredamalt lõõmama hakkab.

Tore lisandus Lee maailmale (peaks teise lühijutu uuesti üle lugema, mõistmaks, kuhu see pusles õieti paigutub); tekst on ülal Tori lehel.

Kommentaare ei ole: