19 september, 2024

An Owomoyela - Abandonware (The Year's Best Science Fiction & Fantasy, 2011)

 

Lugu noormehest, kes püüab hakkama saada oma kümme aastat vanema õe surmaga. Õest on maha jäänud vana arvuti koos erinevate andmekandjatega, ning üks neist on signeeritud kui “Kustuta see ära”. Muidugi peab noorem vend seda nüüd hakkama uurima.


Plaadil on mingi fail haruldases formaadis. Noormehel õnnestub installida selle avamiseks vajaliku programmi ning avaneb mingi veider leht, mis küsib talt isikuandmeid ning justkui ennustab poisile. Ja need ennustused lähevad täppi. Aga miks siis õde hukkus, kui see programm võinuks seda ette öelda? Või õde teadis, mis võiks juhtuda?


Samal ajal püüab isa hakkama saada leinaga (laste ema suri juba siis, kui poeg oli kolmeaastane) ning kuidagi pojale toeks olla. Poeg ei taha mingit leinajuttu kuulda või osa võtta, tema tahab sellest õe programmist sotti saada. Ja vältida isaga jutuajamisi.


Et siis selline omamoodi jutt leinaga toimetulemisest. Õde ja vend olid väga lähedased ning isa pigem väljaspoolne (poiss ei mäleta emast pea midagi). Lugu on sellise … lähimineviku hõnguga, kõigi oma programmide ja kõrvetatud laserketaste jms.



Kommentaare ei ole: