24 august, 2022

Margo Lanagan - The Place of All The Souls (Someone in Time, 2022)

 

Pikk ja segane tekst, mille ka teistkordne lugemine ei tekitanud suuremat mõistmist või avastamisrõõmu - mis muidugi tekitab küsimuse, et millest olulisest ma mööda panin või mõistmata jätsin.


Aga dramaatiline lugu kahest ajarändurist, kelle armastus on pinnuks silmas selles ajas, kus nad üheaegselt tegutsevad. Ja nad on lahutatud aastakümneteks - kuniks naine avastab kuskil laadal mehe mingi õnnetuse või haigushoo ohvrina arstide hoole all. Ja siis selgub, et neid on eesmärgipäraselt üksteisest eemal hoitud: aga jah, kuidas siis nüüd edasi?


Loo teeb segasemaks veel see, et nende kunagine ajastuülene kirjavahetus on paljastatud neile, kes ajarändurite vastuvõtmisega tegelevad (info ei tohi üle ajastute levida, et mitte muuta nö minevikku), ja sealt siis 0makorda … toimub info lekkimine ja omasoodu edasiarendus.


Kui see teksti osaline kokkuvõtmine kõlab segaselt, siis noh, esiteks on see minu poolt väga lihtsustatult kokku võetud ja nagu öeldud, palju jäi mõistatuslikuks. Siiski, teksti nii kõrge hinne selle eest, et seal oli mitmeid huvitavaid hetki ja kujutelmi (peategelase 26 rasedust ja no üldse tegelaste motiivid ja reageeringud). Aga jah, peale Rowan Colemani lihtsat teksti selline krüptiline lohe - oh seda antoloogiate lugemise rõõmu, kunagi ei tea, mis ühe või teise nurga taha pöördudes võib avaneda.


Kommentaare ei ole: