02 jaanuar, 2019

Gene Wolfe - Against the Lafayette Escadrille (The Time Traveller's Almanac, 2018)


Wolfe pole teadagi lihtne autor ning seegi lugu ei kulge just tavaloogiliselt. On üks ameeriklane, kes võttis pähe üles ehitada I maailmasõjaaegne sakslaste Fokker. Aega võttis, aega sai, vajalikud lennukiosad sai originaaljooniste järgi valmistatud jne; vaid va kütust ei saanud sellist nagu tol ajal kasutati (noh, aga kahtlemata olekski sellega ohtlikum lennata). Aga lennuk lendas; nagu ennemuiste kui oli vaja rinda pista inglaste või prantslaste või itaallastega.

Aga ühel sõidul nägi saksa lennukite flotill midagi oranži vastu liikumas. Lähemale jõudes selgus, et tegu on Konföderatsiooni õhupalligondliga (või kuidas seda nüüd eesti keeles nimetataksegi), kust kaunis naine neile vastu lehvitas. Peategelane annab neiule oma Fokkerist märku, et olgu mureta, nemad tema õhusõidukit ei tülita. Kuid lennukil oli kütus lõppemas ning ta pidi tegema põllul tankimiseks peatuse. Ent peale seda taevasse naastes ei näinud ta enam seda gondlit ei nüüd ega järgmistel päevadel.

Oleks tal vaid originaalkütust olnud!

Tekst on jutustatud kuivas ja asjalikus toonis ning mis siin on terve mõistusega vastu võetav … eks see ole maitse asi. Elagu postmodernism ja uus laine! Ja noh, igal juhul parem kui 21. sajandi Wolfe’i lood (õõk ja õõk).



ulmekirjanduse baas

Kommentaare ei ole: