24 aprill, 2020

Jonathan Strahan – Made to Order. Robots and Revolution (2020)


Niisiis on enamvähem sajand sellest, kui Karel Čapek tõi kasutusse roboti mõiste ning Strahan on kokku saanud revolutsiooniliste robotite teemal kirjutamiseks õige glamuurse nüüdisulmeautorite paraadi, kus on esindatud väga mitmeid kuumemaid viimaste aastate lühema ja pikema proosa kirjutajaid – neid, kellest räägitakse enimkülastatavatel veebilehtedel.

Mõtlesin algul, et siin on Strahanilt üsna ootuspärane autorite valik, kus on esindatud nii kogenud kui värsked tegijad, aga kui hiljem võtsin kätte Strahani eelmise aasta kõvaulme antoloogia „Mission Critical“, selgus minu üllatuseks, et vaid kaks kogenud autorit on esindatud mõlemas antoloogias – Peter F. Hamilton ja Peter Watts, ning pigem just eelmine antoloogia jätkab Strahani kõvaulme Infinity-sarja vaimus autorikogumiga; käesoleva antoloogia valik võiks olla justkui ühes voolus Dominik Parisieni ja Navah Wolfe’i viimase kolme antoloogiaga (üks neist oli muuseas „Robots vs Fairies“; ühisteks autoriteks Annalee Newitz ja Ken Liu).

Strahani austajana pean siiski tõdema, et robotid (ja no tegelt üldse kõvaulme) pole just päris minu teetass ja seetõttu suuremad ootused puudusid; õnneks pole see antoloogia vaid tõsine kangutamine, on ka rõõmsamaid noote (Prasad! Reynolds!). Olen vist väheke naiivne, aga õieti ei mõistagi, mis vahe on selle antoloogia kontekstis robotil ja tehisintellektil (muidugi on siingi lugusid, kus robotiteema on väheke tagaplaanil), tekstides leidub ikka vägagi asimovlikku robotirõõmu (või noh, süngetes toonides pigem), kus robotid trallitavad kenasti üheskoos inimestega, teadliku ühiskondliku segmendina. Muidugi, kui palju on võimalik üldse luua ilukirjandust tööstusest kui sellisest (Aleksei Gastev ja Eyris Tamres)?

Igal juhul, kui mingi ime läbi peaks elu taastuma, siis juulis peaks ilmuma Strahani järgmine antoloogia, üle pika aja fantaasiakirjanduse poole ehk kalduv „The Book of Dragons“. Pöidlad pihku.


Vina Jie-Min Prasad A Guide for Working Breeds 6/10
Peter Watts Test 4 Echo 4/10
Saad Z. Hossain The Endless 5/10
Daryl Gregory Brother Rifle 5/10
Tochi Onyebuchi The Hurt Pattern 4/10
Ken Liu Idols 5/10
Sarah Pinsker Bigger Fish 5/10
Peter F. Hamilton Sonnie's Union 4/10
John Chu Dancing with Death 4/10
Alastair Reynolds Polished Performance 6/10
Rich Larson An Elephant Never Forgets 3/10
Annalee Newitz The Translator 5/10
Ian R. MacLeod Sin Eater 5/10
Sofia Samatar Fairy Tales for Robots 4/10
Suzanne Palmer Chiaroscuro in Red 5/10
Brooke Bolander A Glossary of Radicalization 5/10

Kommentaare ei ole: