06 aprill, 2020

Annalee Newitz – The Translator (Made to Order, 2020)


Autor kirjutab tulevikumaailmast, kus üheks suuremaks konfliktiks on olnud küsimus tehisintellektide õiguste küsimus … ja peale konflikti lahenemist tehisintellekti kasuks, selgub, et inimeste loodud tehisintellekt ei taha inimestega mingit tegemist teha. Nad valivad inimestega suhtlemiseks üha obskuursemaid vorme ning nende sõnumite mõistmiseks on omaette, tehisintellektide poolt väljavalitud inimesed – mitte et need raskesti tabatavad ja dešifreeritavad sõnumid kuidagi inimkonda abistaks.

Kuid aastate möödudes tuleb selline sõnum, et nad on valmis viimast korda inimkonda aitama; ja siis nad lahkuvad igaveseks. Seepeale tekivad muidugi üha metsikumad hüpoteesid, et milline see tehisintelliktide abi võiks olla – näiteks võti surematuseks või planeedi ökosüsteemi päästmine või transhumaansus või muud paradiislikud hüved. Viimaks saabub programm.

Et siis selline jahedalt irooniline lugu inimkonna tulevikuväljavaadetest ja inimlikest nõrkustest. Eks paratamatult mõtled sellele, kui tehisintellekt saavutakski intellektuaalse autonoomsuse, miks siis peaks tal olema suuremat huvi oma algsete loojate soovide vastu?

Kommentaare ei ole: