14 aprill, 2020

Suzanne Palmer – Chiaroscuro in Red (Made to Order, 2020)


Nooruslik jutt tulevikumaailmast, kus robotid on üle võtnud enamvähem kogu töötegemise ning inimestele on määratud elatuseks riigipalk. See katab minimaalsed elamiskulud, üks võimalus lisa teenida on roboti ostmine ja selle töötulemuste kaudu palgalisa teenida.

Loo peategelane on ülikoolis kunstiteadust tudeeriv noormees, kellele ta vanemad kingivad 20. sünnipäevaks ühe vana roboti, mis töötab mänguasjatehase liinil. Roboti omanikul on ühtlasi vastutus töö kvaliteedi või tegemata töö eest, nii on sellise vana roboti omamine veidi kahtlane investeering – see võib sulle küll lisa teenida, aga samas ka kalliks maksma minna, kui mingi jama tekitab. Nagu noormees peagi avastab, on ta roboti tulemuslikkus rahuldav, aga esineb kõikumisi allapoole, nö punase joone alla – tee korralikult tööd või see eemaldatakse tööliinilt. Nagu selgub, on sel lisaks ealistele probleemidele ka teistsugused probleemid, mis takistavad vana roboti tööd.

Et siis selline tuleviku töömuinasjutt segatuna ameerika noorte heaolueluga. Veidi naljakas on, et need üheksa- või seitsmejäsemelised liinirobotid on ühtlasi kõnevõimelised; eks see annab tekstile vähe retroulmeliku maigu. Aga ikkagi, kõigi maade proletaarlased, seljad sirgu.

Kommentaare ei ole: