01 aprill, 2020

Alastair Reynolds – Polished Performance (Made to Order, 2020)


Ootamatult lõbus lugu ilmatukuulsalt kõvaulme autorilt: kosmoselaev on viiekümneaastasel reisil planeedi poole, kui seda hooldavad robotid avastavad juba üsna reisi algul, et viiskümmend tuhat reisijat on mingi apsaka tõttu surnud (mitte et nemad selles süüdi oleks). Noh, jama värk: kui reisijaid pole, puudub laevaomaniku jaoks ka robotitel igasugune tähtsus, ja neid võidakse hävitada. Laeva viiskümmend robotit otsustavad võidelda oma eksistentsi nimel.

Ja nii need aastakümned mööduvad. Meditsiinirobotil õnnestub lastist siiski mõned inimesed elusalt päästa, ning robotid püüavad aastate jooksul inimeste pähe esineda … nende mõne elluäratatud inimeste õuduseks. Meeleheitlik olukord nõuab meeleheitlikke samme ning meditsiinirobot pakub õige koletu viisi, kuidas endi nahku päästa.

Tõepoolest, Reynoldsilt ootaks sellist tõsist undamist tähtede vahel ja planeetide pinnal, aga on vaat et briti musta huumoriga vürtsitatud lühilugu, kus kõrvaltegelasena taidleb muuhulgas Stanislavski süsteemi austav robot. Hea vahepala vähe igavamate tekstide vahel.

Kommentaare ei ole: