30 märts, 2020

Peter F. Hamilton – Sonnie’s Union (Made to Order, 2020)


Autor võtab ette posthumaanse teema, aga seda vähe bioloogilises võtmes – mis oleks, kui uute teadmiste najal saaks inimesi modifitseerida, õigemini küll üles ehitada inimlaadne olend.

Loo peategelane on neiu, kes varem teenis raha gladiaatorina: uus tehnika võimaldab ehitada tehisolendeid … mida siis kasutatakse veidi erinevalt algsest eesmärgist – nii luuakse võikaid ja veidraid koletisi, mis saadetakse gladiaatorite vastu võitlema. Peale mitmeid ränki vigastusi ja surmakogemusi tehakse sellest neiust … bioloogilises mõttes midagi õige uut. Aga kui need gladiaatorite võitlused lõplikult keelatakse ja neiu valmistanud labor koos inimestega sõelapõhjaks lastakse (vajalik informatsioon muidugi omastatakse), tekib neiul palav kättemaksusoov: „sest me kõik oleme loomad“.

Õieti pole sel jutul posthumaansusega suuremat pistmist, pigem võiks mõelda postfrankensteinlikule töötlemisele. Autor pakub huvitava visiooni, aga see loo sütik jääb veidi lihtsakoeliseks ja no näiteks viide Saddam Husseinile paneb natuke kukalt kratsima. Igal juhul, minu esimene kokkupuude Hamiltoni loomega, palju õnne ja tervist meile kõigile.

Kommentaare ei ole: