18 märts, 2020

Saad Z. Hossain - The Endless (Made to Order, 2020)


Humoorikavõitu lugu tehisintellektist, kes peale ametikoha kaotust pannakse enamvähem sõnnikut loopima ehk lihtsalt taristu toimimist kontrollima. Milline degradeerimine – Suva nimeline tehisintellekt juhtis varem suure lennujaama tööd, aga kui see üle osteti, sai talle ametikõrgenduse asemel sellise madalalaubalise töö transpordikorraldajana. Kuid vähemalt pääses ta elimineerimisest, nagu olevat juhtunud teiste samalaadsete ülevõtmiste puhul.

Vihane ja pettunud tehisintellekt hakkab oma uutele tööandjatele kätte maksma enda ja endiste ametivendade eest, valmistades keeruka kombinatsiooni, mis peaks tööandjast korporatsiooni lohku tõmbama. Kuid uue tööandja kasutatav tehisintellekt on hoopis teisest puust kui nö maapealsed rondid.

Tekst on selline lõbustavalt lööv, kuivõrd peategelase siseilm on selline … õige inimlikult kättemaksuhimuline. Eks siin ole ka idamaist hõngu, nii võrreldakse kosmosejaamades loodud tehisintellekte džinnidega ja peategelase üks kättemaksumonstrum on paras godzilla. Normaalne meelelahutus.

„Humans think fundamentaal reboot is like death. It’s worse. It’s more like your executioner kills your mind, then climbs into your body and despoils it from the inside, and as a coup de grace, sticks a completely new person in there and gives them all your shit. Corporate laws are pretty harsh on AI. There was a time they’d reboot us for traffic violations or jaywalking. Things have improved, but not that much.“ (lk 66)

Kommentaare ei ole: