16 aprill, 2020

Brooke Bolander – A Glossary of Radicalization (Made to Order, 2020)


Robotid vabaks inimeste meelevallast! On siis selline võitlev jutuke robotite iseseisvumise teemadel – umbes nagu eesti talurahva vabastamine pärisorjusest, mis siis omakorda viib edasi … suurema eneseteadvuseni!

Siinse jutu peategelane on noor robot, mida aretati tulevaseks tööks (jajah, kergelt meenub Samatari muinasjututõlgendused noorrobotitele), aga kui üldist robotite kasutamise korda muudeti (Newitz), oli korraga peategelane ja ta „eakaaslased“ korraga üleliigsed (noh, omanikud ei saanud neid enam välja lülitada) ja omapäi tänavale jäetud. Asja teeb keerulisemaks see, et robotid on tehtud võimalikult inimsarnased – kuni selleni välja, et muuhulgas on neil impulss tunda nälga ja janu (kuigi reaalselt neil selleks vajadust polnud – küllap oli seda vaja, et kergemini nende üle võimu omada). Mistõttu need noored tänavarobotid hakkasid kõiksugu pättusi tegema, et mingil moel oma kõhtu orjata.

Tänavatel levivad jutud ühest erilisest katusekorterist, kus kasvatatakse palju erilisi tuvisid (söök!), näljarottidele mõjub see hullutavalt. Kui aga peategelane oma gängiga selle katusekorteri leiab ja sinna sisse murrab, kohtub ta oma üllatuseks vägagi radikaalse robotiga, mil on kõiksugu karme sõnu ja teadmisi robotite ärakasutamise kohta inimeste poolt. Kuid …

Selline löövalt kirjutatud eneseleidmislugu, aga jah, robotireaalsuses. Mis, noh, võib mingil moel vähe jaburalt kõlada, eksole. Aga õnneks oli see antoloogia viimane lugu.

Kommentaare ei ole: