18 detsember, 2018

Dilman Dila - How My Father Became a God (The Apex Book of World SF 4, 2015)


Lugu Chinua Achebe ja Amos Tutuola raamatute austajatele, ehk siis tekst, kus on Musta Aafrika maagilisemat poolt. Loo jutustajaks on noor tüdruk, kelle sugulased on ta isa kodust minema ajanud, sest see on, noh, enda meelest üks leiutaja. Tema hoolimatus pere aidata viis selleni, et ta kolm naist, kümme poega ja üks tütar on küla vaeseim pere. Naisevennad pagendasid ta ning keelasid tüdruku emal oma abikaasaga suhtlemast. Kuid tüdruk käis ikka salaja isal külas, kus ta siis vaatab, mida isa jälle kokku meisterdab.

Aga nüüd siis probleem, et korraga on tulnud tüdrukule kosja küla rikkur, kes vajab noort neitsit, et tema abil oma mehelikkus taastada. Ema ja ta pagendatud isa pole nõus vahetama tütart tuhandepealise karja vastu, kümme poega näevad aga võimalust selle karja abil ise naisi võtma hakata. Tüdruk põgeneb džunglisse, vihased pojad annavad vanematele peksa ja kosilane nõuab seda verinoort pruuti edasi. Või muidu.

Tüdruk on põgenenud keelatud kohta ja leiab sealt imelist ainet, mis peaks sobima selleks, et ta isa leiutised hakkaks tööle. Ainult et …

Niisiis etnofantasy, mis peategelase silme läbi jutustaks justkui mütoloogilis-maagilisest omailmast, aga samas see isa … no tema tahakski leiutada, lähtudes ikka mateeria seadustest (tüdruk küll peab seda jumalaväärilisteks tegudeks). Omal moel igati armas ja dramaatiline lugu. Uganda ulme!

Kommentaare ei ole: