03 detsember, 2018

Mairi Laurik - Zombid tekitavad laipu (Tuumahiid 4, 2018)


Laurik on jutuga osutanud Eesti Suurele Eksistentsiaalsele Probleemile: Lätis on alkohol odavam kui siin ning häda ajab härja kaevu. Kui odavat õlut on vaja, siis kõlbab selle saamiseks pea ükskõik milline meetod.

Nii on korraga hakanud Lõuna-Eestis liikuma zombid, kes/mis järavad ettejuhtuvaid inimesi ning seetõttu osutuvad üsna ebameeldivateks ilmakodanikeks. Nagu selgub, on võimalik zombit telepaatia abil veidi mõjutada („ära söö mind ära!“), nii on üks keskkoolineiu kaasatud peale kiiret väljaõpet ühte sõjaväeoperatsiooni, mille eesmärgiks on kuskil pärapõrgus võimalik zombipesa hävitada. Aga hambuni relvastatud sõdurid pole valmis selleks, mis neid ees ootab.

„Värske õhk võib ju haisu hajutada, kuid mida teha siis, kui su silme ees virvendab nägu, millelt osa nahka on koorunud, naha all paistmas läikivpruunikas kiht. Juba ainuüksi vaatamisest on aru saada, mil moel see su nahale kleepuks, libeda, kuid halvasti mahapestava kihina kõike kataks. Mõned neist võitluses viibinud elututest polnud enam kaugeltki uued. Mu jalge ette veeres maha löödud pea ning kui need kehast eraldunud hambad mu sääre poole küünitasid, roomas suust välja kolm rasvast vakla.“ (lk 101)

Neiu peab nüüd ise selles zombidest kubisevas metsas hakkama saama. Tundub, et miski juhib neid surnuist äratatuid.

Autor on püüdnud ühendada folkloori ja moodsat zombindust – umbes nagu hiljuti „Värava“ avaldanud Kivirüüt. Mõlema teksti puhul ei hakka minu jaoks õieti tööle see tänapäeva Eestis avalikustuv zombindus, eriti see põhjendus, mil viisil need siin tegutsema asuvad. Küllap on Kivirähki „Rehepapp“ eesti tumedama folkloori kasutamise sedavõrd solkinud või kivistanud, et kõiksugu moodsad lisandused mõjuvad üldjuhul võõrkehadena.

Omal moel võib seda juttu võtta ka üleskasvamisloona ehk kuidas läbi kõiksugu jõleduste ja jälkuste sirgub tütarlapsest neiu. Milline see täiskasvanute maailm tegelikult on. Või noh, kuhu õieti tasub hambaid sisse lüüa.

Tekst on muidugi loetav Reaktori lehelt.



ulmekirjanduse baas

Kommentaare ei ole: