03 veebruar, 2011

Jenö Rejtö – Karantiin Grand Hotelis (1990)

Raamat neile, kes soovivad endal juhet kokku ajada – kõik see segane tegelasgalerii, mis bisarselt põimub ja õitseb ja levitab meeltesegadust. Bali saarel asuvas hotellis toimub tapatöö ja avastatakse katkuhaige, mistõttu koloniaalvõimud panevad hotelli koos seal hetkel viibivate inimestega kolmenädalasse karantiini (ühtlasi ei saa tol hetkel hotellist puudujad tagasi tulla – mis teadagi võimaldab kõiksugu truudusetust ja hõlbuelu). Asjale lisab segadust see, et karantiinis olevas hotellis lippab ringi aluspükste väel pealtnäha juhuslik põgenik Felix, kes näppab teistelt külastajatelt riideid ja jalanõusid, kuid ei saa neid püsivalt kanda – sest kõik riided kuuluvad tuntavalt teistele karantiinis olijatele ehk tapatöös kahtlustatavatele. Ja Felix armub Maudi. Ja järgmine roim. Ühesõnaga, mõrva lahendamine rabab mitmete käänakutega ja millised saladused küll paljastuvad... Kõiksugused.

Tegemist siis kriminaalromaani paroodiaga, mis originaalina ilmunud 1939. aastal. Retrohuumor, mingis mõttes on muidugi stiilne sellist vanaaegset teksti lugeda (sutt ühes paadis Jirotkaga?). Mittevalgenahad on ikka sellised murjanid nagu võiks oodata varasemalt kirjanduselt. Tõlkija on kasutanud aegajalt toredaid unarsõnu, bisarseid. Maakeelsena on sarnast ehk Paju. (Jah, autori nimi on siin vigaselt kirjutatud.)

ulmeguru

8 kommentaari:

bret ütles ...

see oli tore raamat, jah. mul oligi juba meelest läinud.

kolm ütles ...

eks näis, kas sa oled ka järgmist mirabiliat lugenud, mis mul hetkel pooleli.

bret ütles ...

siis on nagu sarilugemine.

e ütles ...

Kogu romaan ei hakanud mulle kunagi nii väga meeldima, kui selle raamatu esimene lause.

bret ütles ...

mis oli romaani esimene lause?

kolm ütles ...

"Kui Maud oma tuppa tagasi tuli, astus üks härra kapist välja, pidžaama seljas, peas maitsekas roheline siidlambivari, ja naeratas sõbralikult."

bret ütles ...

haa, niimoodi kõlab see lause tõesti toredalt. aga meenub ka, et kui segadusttekitav see oli. et mismoodi ma nüüd sellesse raamatusse suhtuma pean. siiamaani tegelikult ei tea, mismoodi.

kassu ütles ...

Minul on igatahes plaan see järgmisena käsile võtta. Kunagi teismelisena (kui raamat ilmus), sai loetud ja meeldis. Päris huvitav oleks näha, mis mulje see nüüd aastate järel jätab.