12 juuli, 2023

Vajra Chandrasekera - The Translator, at Low Tide (The Best Science Fiction of the Year 6, 2022)

 

Sünge kliimakirjandus lähituleviku ainetel, kus veepinna tõus on põhjustanud ühiskondade kokkuvarisemist aladel, mida kliimasoojenemine on valusamalt tabanud. Näiteks siis Sri Lanka.


Loo jutustaja on eakas tõlkija, kes teenib raha viimastele üleilmsetele kirjastustele kadunud kultuuride tekste vahendades - ikka on maailmas veel rikast eliiti, kes midagi sellist tarbivad. Aga olukord uppuvas Sri Lankas muutub aina hullemaks, tänavaid valitsevad näljased ja vägivaldsed lastejõugud loovad oma … ühiskonda ja kultuuri, ning tõlkija ei suuda neid hukka mõista - tema põlvkonnal oli veel võimalus kliimakatastroofi pidurdada või vähendada; kuid nad ei olnud valmis rasketeks muudatusteks. Ja küllap need noored saavad peagi kätte peategelasegi, et teda rituaalselt ära põletada (või mis iganes põhjusel nad omasuguseid ja täiskasvanuid põletavadki).


Igal juhul, väga sünge vaade sealt lõunapoolkeralt, kus need India ookeani äärsed maad peaks olema ühed rängemad veetõusu kogejad. Sri Lanka lähiajalugu on niigi päris ränk, nagu seda võis kogeda autorilt eelmisest loetud tekstist.



Kommentaare ei ole: