21 juuli, 2023

Rebecca Roanhorse, John Joseph Adams - The Best American Science Fiction and Fantasy (2022)

 

Alguses ei saanud vedama, pärast ei saanud pidama - ehk kui antoloogia esimeses pooles oli üsna tavapärane kaasaegne ulme, siis teine pool läks päris psühhedeelseks. Muidugi, ma ei lugenud kõiki tekste järjest - 4 lugu olin varem kogenud Paula Gurani aasta parimate fantaasia-antoloogiast (neist Beari tekst oli hea, ülejäänud pigem keskpärased või vastukarva).


Eks kiusatus ole öelda, et lugude valik on vägagi seekordse valija nägu (sarja toimetaja annab valijale 40 ulme- ja 40 fantaasialugu, millest siis valija võtab antoloogias avaldamiseks kummastki 10 teksti), ehk siis Ameerika põliselaniku päritolu Rebecca Roanhorse - nii võiks siinsete autorite ja tekstide valikut pidada üsna BIPOC ja LGBT keskseks; ⅔ autoritest on naised. Seega kõduulmest on see antoloogia päris kaugel ning huvitavate välismaailmade asemel on pigem rõhk sisemaailmade hirmudes. Üsna tuntav on 2020. aasta koroonaolukorra mõju - ähvardavaid haiguseid leiab õige mitmest tekstist, mõned autorid on oma tekstide järelsõnadeski rõhutanud selle mõjusid. Üleüldse, need järelsõnad - ma vist ei olegi varem lugenud sellist antoloogiat, kus autorid ise nii põhjalikult oma tekstide tagamaid avaldama kipuvad; see oli muidugi mitmel puhul päris heaks abiks tekstidel lähemaks saamisel.


20 autori puhul olid neist 10 sellised, kellelt lugesin midagi esmakordselt - neist 6 puhul polnud sellisest autorist midagi kuulnudki. Kui siin pidanuks olema esindatud vaid  kuni 15000 sõnaga lühijutud, siis mitmelgi puhul tundusid lood olevat pikemad, aga õnneks olid need lugemist väärt - ehk siis miks mitte, viimasel kahel aastal on sellised nüüdisulme ülevaateantoloogiad enamvähem ära kadunud (erandiks siis korraga ilmunud Gurani fantaasia-antoloogia), nt Clarke’i 2022. aastal ilmunud kogumik on üldse … 2020. aastal ilmunust.


Igal juhul, hinded varieeruvad kolmest seitsmeni, ehk siis … emotsioone tekitas. Hinnete keskmine on 4.9, mis on sellise ülevaateantoloogia kohta igati talutav.


Tonya Liburd: 10 Steps to a Whole New You 4/10

Meg Elison: The Pizza Boy 5/10

P. Djèlí Clark: If the Martians Have Magic 4/10
Kel Coleman: Delete Your First Memory for Free 4/10

Elizabeth Bear: The Red Mother 6/10

Aimee Ogden: The Cold Calculations 4/10

C. L. Clark: The Captain and the Quartermaster 6/10

Nalo Hopkinson: Broad Dutty Water: A Sunken Story 5/10 

Stephen Graham Jones: I Was a Teenage Space Jockey 4/10

Sam J. Miller: Let All the Children Boogie 4/10

Kelly Link: Skinder’s Veil 7/10

Justin C. Key: The Algorithm Will See You Now 6/10

Karen Russell: The Cloud Lake Unicorn 4/10

José Pablo Iriarte: Proof by Induction 7/10

Caroline M. Yoachim:  Colors of the Immortal Palette 4/10

Peng Shepherd: The Future Library  5/10

Catherynne. M. Valente: L’Esprit de L’Escalier 3/10

Rich Larson: Tripping Through Time 4/10

Maria Dong: The Frankly Impossible Weight of  Han 6/10

Fargo Tbakhi: Root Rot 6/10


Kommentaare ei ole: