14 juuli, 2023

Peter McLean - Priest of Bones (2019)

 

Raamat, mis tekitab segadust. Eks tekkis uudishimu, kui selle tetraloogia viimase osa ilmudes oli kuulda lugejatelt kõiksugu kiidulaule, ja eks see ole tempokalt kirja pandud, aga samas selline maffia-fantaasia pole vist õieti minu teetass. Et noh, kõrvalliinina võib seda lugeda, aga et terve raamat oleks pühendatud ühe sõjajärgse maffiaettevõtte taastamisele, see nagu suurt ei kõiguta (seepärast pole ka vast tundnud suuremat huvi Fonda Lee kiidetud triloogia vastu).


Ja et peategelane Tomas Piety on selline … eksimatu kõiketeadja, pole ka just kasuks. Tõsi küll, autor tasakaalustab seda ta uue kõikvõimsa ja salajase liitlasega, kes võtab peategelase munepidi pihku; ja vastasega, kel on märksa suuremad ambitsioonid kui selle maffiaklannidele omane (ja mistõttu Piety saab endale käsuandjaks sellise riikliku salaorganisatsiooni). Eks jah, need kaks panevad peategelase ja ta kaaslased mängina hoopis kõrgematele panustele, kui need õieti soovivad.


Väga oluline teema on sõjajärgne olukord - Tomas Piety oma endise üksusega naasevad ränga hinnaga võidetud sõjast, mille tulemuseks siis hulk katkiseid inimesi, kes peavad sõjajärgsetes rasketes oludes endale koha leidma. Siin raamatus on väga märgatav posttraumaatiline stress - aga see pole veel kõik, Pietyl ja ta psühhopaadist vennal on omakorda lisaks lapsepõlvetrauma, mis neid lahti ei lase. Ühesõnaga on siin katkiseid inimesi tõesti küllaga, ja tihti on sellele lahenduseks vägivaldne surm.


Nii vaadates on siin küllaga materjali vägagi süngeks fantaasiaromaaniks ja eks see ole selgelt grim dark, aga samas - kuidagi kaugeks jääb see lõputu jantimine allmaailma juhtiva positsiooni saavutamiseks (kuigi romaani lõpp valmistub vähe kõrgemale tasandile jõudmist, kus siis panused on hoopis suuremad, vähehaaval tulebki hakata riiki päästma või nii). Eks see võimu nimel suurema ja väiksema kurja vahel balansseerimine on igikestev teema ja siingi Tomas Piety salajane liitlane (või õigemini käsuandja) tegutseb õige hallil või tumedal alal, et oma eesmärke saavutada. Kuid eks see kõik ole põhjendatav suuremate eesmärkidega.


Õieti ei oska öelda, kas jätkaksin sihipäraselt selle tetraloogia lugemist - vahest siis, kui järgmine osa kuidagi käppade vahele satub, eraldi küll ei hakka otsima pakkumisi. Järgmine mulle kogemata grim darki autor, palun.


Kommentaare ei ole: