09 september, 2024

John Green: Kilpkonnad alla välja

 

Lugesin seda raamatut väga valel ajal. 
Eks ole: kui saab olla õige aeg mõne raamatu jaoks, saab olla ka vale. 
Võin garanteerida, et et lugeda vaimuhaigusest ja selle ägenemisest ei ole üldse tervislik, kui parasjagu su (mu) enda vaimuhaigus ägeneb ning end kuidagi ignoreerida ei lase. Kui psühhosomaatilised sümptomid võtavad mu üle võimust ja samal ajal vaevleb raamatu minategelane hästi kirjutatud ja usutavate sundmõtete käes, põimub see niimoodi ühte, et mul on lisaks omaenda hädadele ka osa tema omadest, kuigi tema omad on tegelikult täpselt vastandlikud minu omadele.
Aga hästi kirjutatud ja usutavad. Sellest piisas. 

Kui on halb olla, EI ole abiks võtta sisse veel kõvasti võõrast halbolu. 

Aga kui nüüd püüda üle vaadata sellest, et peamiselt on lugu vaimuhaigusest ja sellest, kuidas see inimest sööb, mõjutab, surub ja ei saa öelda, et "mul on haigus", vaid sellist mind ei oleks haiguseta olemas, on see muidugi armas lugu Ameerika keskkoolitüdrukust, sõprusest, esimesest armastusest ning et asjaga on natuke seotud ka korrpeerunud miljardäri kadumine, on lihtsalt detail. Hea detail, aga arvata, et tema jälgede ajamine moodustab raamatus mingi tähtsa telje, on küll viga.
See on detail. Pisiasi-pisiasi.  

Peamiselt on see lugu väga tõsise ärevushäirega tüdrukust, tema parimast sõbrast, kes kirjutab fännfiktsioone Tähesõdade maailmas (kas wookie on inimene? Miks osade meelest on Chewbacca ja Rey armastus vale?!) ja no et seal on ka armulood ... ei, ses mõttes on toredad armulood, et ükski raamatu poiss ei ole jobu, kes ei oska metafoorides rääkida ega mõelda, huvitub ainult spordist ja seksist. Armastuslood romantilise armastuse tähenduses on kaunid ja meeldivalt mitteklisheelikud. 
Aga mu meelest on nad seal lihtsalt selleks, et näidata: kas vaimuhaige keskkoolitüdruku elu on tegelikult täiesti normaalne ja tavaline. See, et sa hull oled, ei tähenda, et oleksid mingi imelik, taevas hoidku!

Hullud on täiesti normaalsed - kui välja arvata, et nad hullud on.

Lisaks on loos - no see on ikkagi väga noortest inimesest - tähtsalt kohal vanemlikud tunded ja see, mismoodi lapsed oma vanemate suhtes tunnevad. Kuidas mõjutab vanema surm ja kuidas tema eemalolek. Ehk lugu keskkoolitüdrukust on meeldivalt terviklik, tema maailma olulised osad kõik valgustatud ja lugeja ees lahti. 

Tore raamat. 
Välja arvatud, et hullus oli tõesti väga ebameeldivalt veenev ja hingepugev. 

Leheküljest riiulini

Lugemissoovitus

Triinu raamatublogi

tekstivõlur

Hyperebaaktiivne

Loe mind

Manni lugemisblogi

Kommentaare ei ole: