20 aprill, 2015

Weston Ochse – American Golem (Operation Arcana, 2015)

Et siis... juudi mütoloogia tegutseb tänapäeva Kabulis (ja mujalgi) – nimelt on iisraellastel oskus teha... golemeid. Ja mitte selliseid suuri kandilisi savitompe nagu ikka golemeid ette kujutatakse, vaid vägagi inimsarnaseid olevusi.

Juhtunud on nii, et Afganistanis on saanud pommiplahvatuses surma muuhulgas üks selline ameerika sõdur, kelle vanaisa valmistab Iisraelis neid golemeid. Vanaisa otsustab kättemaksuks selle pommipanijate juhtfiguuri tappa – ning selleks läheb ta Ameerikasse (kus elab ta tütar mehega) ning valmistab seal navaho indiaanlaste abil tütrepoja savist koopia, mis peale ettevalmistust läheb ameerika sõdurina Afganistani ning teenistuse lõppedes asub oma golemlikku ülesannet täitma – leida ja hävitada see juhtfiguur. Sest golemi valmistaja on radikaalse sammuga oma kättemaksumasinat veelgi täiendanud. Ent ühel hetkel avastab golem, et ta on sattunud ameeriklaste julgeolekuagentuuri kahtlaste mängude keskele. Jne.

“”We are not so different, our two countries. America is as surrounded by her enemies as Israel. Make no mistake that oceans can protect her. They haven't before, and they won't now. The only way to protect is to find and kill your enemies.”” (lk 111)

Et siis selline müstiline värk tänapäeva tingimustes. Islamivõitlejad, julgeolekuorganisatsioonid ja... golem. Kui algselt paistis, et tegemist on sellise ameerikaliku veiderpatriotismi värgiga, siis loo edenedes läheb pilt kirjumaks. Nojah, eks omaette küsimus, kas üks kättemaks peab nii totaalne olema, aga kes teab. Mingil moel veider lugu.

Ahjaa, loo jutustajaks on see kurjakuulutav golem ise, kes juurdleb vahel sellegi üle, ons temast inimest.

Kommentaare ei ole: