26 aprill, 2015

Enda Naaber Nipsust – Allikasilmad ei häbene. Mõttepäevik (2014)

Tegemist võrdlemisi krüptilise raamatuga, mille mõtete sügavuse haaramiseks tuleks vast autori ja tema sisemaailmaga isiklikumalt tuttav olla. Hüüatused ja tõdemused, mis esmapilgul veidi müstilised näivad, on kindlasti mõttetöö ja tundeilma raske, ent avardav vili, mis loodetavasti tekitavad lugejas taasavastamise või vaimse tärkamise tunde. Kui autor kasutaks facebooki, jõuaksid need nõelana torkivad ja vahedalt lõikavad aforismid kindlasti laiema publiku ette kui selle raamatu lugejad. See mõttepäevik haarab vahemikku mai-september 2013, keskendudes niisiis kauni kevade ja suve vibele.

Autor on teadagi üks viljakas Saaremaa poetess, kel viimase 25 aasta jooksul juba 35 erinevat raamatut ilmunud. Kindlasti võiksid oma loometeed alustavad autorid pöörduda sellise kogemusepagasi poetessi poole hulga argiste, kuid asiste küsimustega – kus on kõige parem raamatuid trükkida, mida tuleks kujundamisel arvestada, millised karid on raamatu koostamisel ja muud sellist. Sest kogemused, nendel on kulla hind. Kuid ausalt öeldes ma ei julge soovitada, et selliste küsimustega autori poole pöörduda, inimeste privaatsust tuleb ikkagi austada; jäin lihtsalt fantaseerima.

Aga lisaks nummerdatud mõtteteradele on siin raamatus ka ohtrasti fotosid, kohalikest elanikest ja Saaremaal viibinud kultuuriheerostest. Taas – see lisab raamatule ajaloolist mõõdet ja mõndagi muud. Kahjuks netist kaanepilti ei leidnud – seda kaunistab valgete õitega taimepilt. Rohelisel taustal.

Alljärgnevalt valitud mõtteid.

7. ... Ja jälle õitseb mõte!
12. Mees hüüab mind: tibu! Aga mina mõtlen vana kanana.
18. Mõõda päeva mõttetööga!
20. Heli Lääts on end laulnud vikerkaareks.
28. Venita lõõtsa pillimees. Elu venitab Sind.
41. Hetk – lühim retk!
49. Sõdin sääskedega. Vaherahu pole lootagi!
64. Meeletu maailm on hetketi keeletu.
77. Puudemured – need on juurtemured.
83. Lööjat lohutab löödu valu.
85. Elu on ülesanne!
97. Luulehobu kabjaplagin – see on riim ja rütm.
103. Puude armuelu kosutab juuri.
117. Kõiksus – Kõik Sus.
136. Ööbik laksutab, mina (p)laksutan.
143. Tere, vana tuttav... siil! Mis metsakodus uudist?
151. Igal mõttel pole sõnu, aga igal sõnal on mõte.
153. Idiootlikkus on lihtsalt vaimu madal tootlikkus.
155. Linnud laulavad a cappella!
159. Maad künda, see on õigus olla; külvata – see on õnn!
161. Kiirus on vaimuviirus!

Kommentaare ei ole: