28 aprill, 2015

Genevieve Valentine – Blood, Ash, Braids (Operation Arcana, 2015)



Selle antoloogia esimene lugu, mis jätab vähe ükskõikseks. Et siis Teine maailmasõda, 1943. aasta ja nõukogude vägedes tegutseb sakslaste poolt Öönõidadeks hüütavate naislendurite kurikuulus üksus. Lennukid on neil mingid vanad pannid, aga ootamatul kombel sellised aeglased reliktid ongi vastastele üllatava käitumisega. Kuid kogemustest õpitakse ning peagi on sakslaste õhutõrje paremini ette valmistatud Öönõidade mahavõtmiseks.

Ent nende naislendurite hulgas on ka üks külast pärit nõid, kes omalt poolt teeb kõik selleks, et ta kaaslased lahingulendudelt eluga naaseks. Kuid ükski nõidus pole igavene jne.

No et siis selline sõjalugu, heroilised tavalised inimesed, valmis kodumaa eest surema jne – tänu maagilisele abile (millest ei olda teadlikud) õnnestubki seda vähe edasi lükata. Aga jah, ikkagi naislendurid, kamraadlus äärmuslikes oludes (wiki järgi vaadates on mõni reaalne inimene siin jutus tegelaseks). Vähe uimaseks jääb värk, jajah, erakordsed tingimused ja maagia, ent selline jutt meenutab juba nõukogulikku sõjakirjandust, mis ehk lääne lugejale võb tunduda eksootiline, aga idaeurooplasele jääb hambutuks. Liiga vähe kiiksu!

Kommentaare ei ole: