23 juuni, 2015

Mari-Liis Lill, Paavo Piik – Varesele valu, harakale haigus... (2014)

Depressioon on asi, mis tekitab minus segadust. Miks see on nii, et kui psühholoog või depressioonikud sellest räägivad, siis see tundubki personaalse maailmanabana, aga kui räägid inimestega, kel on selle depressiooniga teistsugune või olematu kokkupuude, tunned, et see on midagi... endastmõistetavalt ületatavat, lihtsat, asi on sinu enda hoiakus – nemad on sellest üle saanud või neid see ei puuduta; see, et sinul midagi on, näitab nõtrust või nõrkust või laiskust. Ühelt poolt veidral kombel ülendavana mõjuv arusaamine (see, mida sa koged, see ongi raske ja keeruline), teiselt poolt halastamatu (sa oled nõrk ja sitt, et lased millelgi sellisel end mõjutada, see on laiskus ja ettekääne; sinu probleem pole võrreldav sellega, milliseid eluraskusi on läbi elanud su vestluskaaslane – ja näe, tema on enamvähem korras). Ühesõnaga, depressiooni kas justkui “idealiseeritakse” või peetakse nõrkuse märgiks. Muidugi on eelöeldu must ja valge, selge, et seal vahel on hallim ala ehk inimesed, kellel lähedaste kaudu on depressiooni või ärevushäirega kokkupuude olnud. Ühesõnaga, millal on depressioon sinu jaoks vabanduseks, et sa ise oled lasknud asjadel perse minna, ja millal on see reaalne põhjus, et sa ei toimi alati ratsionaalsel viisil? Kus on see piir, millal algab-lõppeb laiskus või haigus? Millal on enesepiitsutamine õige, millal kahjulik? Millal pead elamise pasa alla neelama, millal sa pead hoopis mõistma, et asjad on sinus endas vähe nihu? Kui erinevalt inimesed kogevad depressiooni (jajah, haigusel on erinevad raskusastmed)? Okei, käesolevad mõttekillud kirjutasin tegelikult enne selle raamatu lugemist (ja ega see raamat vastanud nendele küsimustele – võibolla ma küsin ja mõtlen ebaselgelt).

Raamat on hea ja torgib valusalt. Mõned märksõnad... kohe murravad ja puudutavad (see on vähe veider tunne, et loed sõnades väljendatud emotsiooni ja see hakib sind ennast). Näidend käsitleb pigem nooremate inimeste kogemusi, raamatu lõppu lisatud näidendist välja jäänud lood annavad mõningast maiku ka vanemate inimeste oludest. Aga jah, väga hea ja tervitatav, et selline teatritükk koostati, ma pole küll kuulnud, kuidas see lavastusena välja kukkus, tekstina on see küll päris mõjus (aga jällegi, kellele arusaadav? Kas vaid depressiooni kogejatele?). Sirbist leiab hea ülevaate lavastusest.

Lood pole vaid mustast masendusest ja enesega kokkujooksmisest, arvatavalt intervjuude küsimuste taganttõukel kooruvad välja variandid, et kuidas depressiooniga igapäevaelus toime tulla, mida endaga peale hakata, kuidas vältida allajäämist. Ja see on hea, see kerge didaktilisus. Muidugi, kunstilisest küljest võttes võiks küsida, et kas iga lugu peaks väikese happy endi või lootusega lõppema... aga tegemist polegi otseselt kunstilise näidendiga, pigem mingilaadse teraapia- või teavitusvormiga (huvitav, mida psühholoogid-psühhiaatrid sellest tekstist arvavad? Kas on liiga lihtsad lahendused? Või üsna autentne läbilõige depressiooni kogejatest?). Kuigi nagu väidetakse, et intervjueeritavate sõnastust pole muudetud... on seda raske lõpuni uskuda (no küll on alles head jutustajad, eksole).

Eks omamoodi hirmutav on see, et pole ühtegi edulugu, keegi ei ütle, et jah, depressioon lõppes, finito selle värgiga. Kui nüüd õigesti mäletan, siis kõik jutustajad on tarbinud ühel või teisel hetkel tablette, siin pole esindatud ühtki “metsikut”, kes omal käel depressioonist jagu saanud (kui see reaalselt üldse võimalik on). Ühesõnaga, tagasi postituse algusesse ehk kui palju haigetele depressiooni kujutelmaks see, millest psühholoogid-psühhiaatrid neile selgeks teevad, mida neile pähe istutatakse (jällegi, miks peaks olema mingi alternatiivne vaade depressiooni kui haiguse olemusele?). Eks siin ja seal on mainitud depressiooni kui tänapäevast moehaigust, aga vabandust, kui seda reaalselt kogeda, on see glamuurist väga kaugel.

“Siis ma käisin jälle terapeudi juures. Tema põhimõtteliselt kaardistas ära... millega ma nõustun ka, et põhi, kõige sügavam tunne, mis seda kõike kasvatab, on veendumus, et ma ei ole armastusväärne ja ma olen alati üksi.” (“Fiona lugu”, lk 19)

“Ma avastasin mingid siuksed trikid, et tegelikult piisab vahel sellest, et sa füüsiliselt naeratad, vaata... See kuidagi tõmbab... natuke nagu lahti, isegi siuksed lihtsad asjad väga aitavad.” (“Luukase lugu”, lk 37)

“Ta ongi nagu selline hall tekk, mis on su ümber, et sa nagu näed ümberringi ka ainult hallust ja et kõik päevad on ühesugused ja et lootust ei ole ja... Selline hall tekk, mis on su ümber lihtsalt. Ta ei peagi olema väga negatiivne või masendav, vaid lihtsalt selline halliks tegev. Ma arvan, et see on depressiooni olemus. Jah...” (“Patriku lugu”, lk 69)

“Lihtsalt et kui sa oled nii iseendaga pahuksis, nii emotsioonide kütkeis, siis kasu oli võib-olla ehk sellest, et võtta need emotsioonid maha, puht füüsiliselt. Sest medikamentidega mitte ei ravita, vaid nendega võetakse sümptomid maha. Lääne meditsiini printsiip on see, et kergendada inimese vaevasid, aga mitte ravida. Ravi on see, mis sa iseendaga teed, kuidas sa endaga toime tuled ja missugused on su otsused.” (“Carlose lugu”, lk 75)

“Sattusin jälle mingi sellise psühhiaatri juurde, kes mõnitas mind nii hullusti, et mul tekkis jälle elutahe, ma tahtsin talle näidata, et I can do better, et ma tulen sellega toime või nii. Ja siis... noh, tema oli üle 50-aastane mammi, kes üldse ei kuulanud, mida ma räägin, ütles kogu aeg mhmh, mhmh mhmh, isegi kui ma midagi ei öelnud, ta ütles mhmh. Tema oligi see, kes ütles: “Vaata ennast, sa oled ilus noor tütarlaps, sul on töökoht, sa käid ülikoolis ja sul ei ole mitte midagi viga.” Issand kui tore, et sa nii arvad, aga see ei tööta nii, sa ei saa üldse aru, mis on depressioon. Et vaata, nagu kõik, absoluutselt kõik, mida ma iga hetk tahan teha, on ennast ära tappa.” (“Roberta lugu”, lk 81)



lugemissoovitus

Kommentaare ei ole: