02 september, 2010

Sergei Lukjanenko – Öine vahtkond (2008)

Päris vinge lugu sellest, kuidas Valguse ja Pimeduse jõud omavahel bürokraatlik-apokalüptiliselt võitlevad. Või noh, õigemini on see pigem rutiinne nagistamine, strateegiline või taktikaline kombineerimine Lepingu võimaluste piires. Valguse Anton pole enam eriti inimene (ta on Teistsugune), kes osutub millegipärast kõrgemate jõudude ragistamisel mõnevõrra tähtsaks mutrikeseks. Tegelased ongi sellised parabondid, muidu justkui tavalised inimesed oma argilõbudega, aga näe, inimmaailma varjus käib seaduslik möll maagiliste värkidega; libaloomi, nõidu, vampiire ja mõni deemon tilgub sinna-tänna ning mõnede saatus on lömastuda. Pluss on see, et pole sisse toodud liialt tugevalt mingeid pseudomütoloogilisi värke, minimaalselt on palvetamist kõiksugu jumaluste poole. Ja muidugi on pluss see, et autor pole tolkien ehk siis pühaliktõsine oma morbiidse teemaga – samas pole killuviskamine ülepingutatud. Vahest vimka seegi, et tuleb välja nagu olnuks Valguse eksperimenteerimise tulemusena Lenin ja Hitler tulnud võimule (vist oli 20. sajandil kolmaski eksperiment, aga jõudis juba ununeda).

Mis tuletab meelde seda, et miks küll inimesed räägivad vene mitteklassikalisest muusikast kui millestki huvitavast. Arusaamatu. Vaat soome psühhedeelia, see on hoopis teine tera (puss?).

ulmekirjanduse baas
fantaasiajuttude muljed
päevaleht
õhtuleht

12 kommentaari:

Lauri ütles ...

Soome psühhedeelia? Paluks täpsustust...
Dark Buddha Rising? Pharaoh Overlord? Circle?
Selles suhtes olen muidugi ühte meelt, et soome psühhedeelia on miskist vene kitarri saatel kinnisilmi luuletuste - sittade selliste - lugemisest (tuntud ka tättlismi e. tättlerismi nime all) valgusaastate kaugusel.

kolm ütles ...

ei, pigem need Kemialliset Ystävät ja Avarus, ja nende satelliidid Tomutonttu ja Anaksimandros.
muu Fonali jms artistid jätavad tegelt külmaks.

"päevane vahtkond" tegelt hullem oma tsiteeringutega, see põhjustaski ohke vist.

Lauri ütles ...

Jah, ma ise just parajasti loengi seda "Päevast" ja lehekülgedepikkused venekeelsete luuletuste/laulude tsitaadid panid põlglikult puhkima küll. Kontrolli mõttes lugesin need enne vene keeles läbi ja veendusin et mu vene keele oskus on ikka üsna kehv, aga arvasin ise et kehvem. Ütleme nii, et sain enam vähem aimu, millest jutt käib.
Aga siin üks vähestest vene lauludest, mis mulle isegi istub:

http://www.youtube.com/watch?v=aKdYLvt1wsY

kolm ütles ...

no see pole See vene muusika, aga Junk Rioti "Headache" on tegelt vinge muusika, sellest võiks kuulda mingit 10 minutilist feedbackiga rikastatud laivversiooni...

Lauri ütles ...

Mulle Junk Riot ei meeldi. Eestis polegi sellist eestivene bändi, mis mulle meeldiks (või ma ei tea lihtsalt sellist). Ega Venes ka pole - muusikastiilis, mis mulle südamelähedane on lihtsalt slaavlased pole erilised tegijad.

kolm ütles ...

jah, eks see veider ole, et anderkraundistki ei tule miskit maitsvat.

Lauri ütles ...

Anderkraundil ja anderkraundil on vahe, egas siis igast sitta saa kohe kiitma hakata

kolm ütles ...

noh, ainus tõsiseltvõetavam blogi, kus vähe veidramaid vene asju olen kohanud, on selline - http://mutant-sounds.blogspot.com/

Lauri ütles ...

Ma rahuldan tavaliselt oma veidrustehuvi siin:

http://sludgeswamp.blogspot.com/

ei mäletagi kas venelasi ka sisse on sattunud aga miskeid ukrainlasi/serblasi/poolakaid ehk kindlasti, mitte küll palju
slaavid lihtsalt ei tee seda tüüpi muusikat...

kolm ütles ...

hah, ringiga tagasi soome psaikode juurde, enne veel imestasin, et miks vaid Circle tuttav oli.
see teema ikka päris tundmatu tegelt, peaks vahel kõrva teritama.

Lauri ütles ...

No Circle'i meeste teine bänd Pharaoh Overlord on mu isiklikke lemmikuid, nende plaadid "#1" ja "#2" kuuluvad ilmselt soome psühhedeelia kullafondi.
Circle tuleb muide veebruaris 2011 Eestisse, koos teise soome psühhedeelia suurnime Dark Buddha Rising'uga.

http://www.rada7.ee/?s=f&k=1&id=46828

kolm ütles ...

hüva, ei teadnudki sellest, peaks ehk proovima kohale lennelda.