04 mai, 2018

Tobias S. Buckell - Zen and the Art of Starship Maintenance (The Best Science Fiction & Fantasy of the Year, 2018)


Et hiljuti avaldati Locuse nominatsioonid, tekkis mõningane huvi, et millised tekstid siis kandideerivad. Üks lühilugude nominentidest on see Buckelli lugu, mille puhul on tegemist kõvaulmega ja esitab omamoodi väljakutse Asimovi robootikaseadustele – ehk siis robot peab inimest aitama ja ei tohi ta elu ohtu seada.

Loos on kaks konksu – esiteks, mis juhtub, kui see aitamist nõudev bioloogiline olend on üks paras sitapea (okei, see on iseenesest tavapärane konks). Teine konks on selles, et mis siis, kui roboti juured on õige inimlikud, digitaliseerimise tagajärjel on koopiaid küll ja küll ning kunagise inimese eesmärgiks oli saada palju reisida – inimkehal tulevad viimaks piirid ette, aga miski digikogu võib ideaalis lõpmatult erinevates kosmoselaevades pendeldada (sellest siis loo pealkiri). Ehk siis Buckell on vett seganud robootikaseadustega ning Asimov kindlasti naerataks õnnelikult, et talle senini tähelepanu pööratakse (tõsi, see et robot tahab pääseda niisugusest kohusest … paneb ehk kukalt kratsima).

Millegipärast olin justkui eelnevalt kuskilt lugenud, et tegemist on humoorika tekstiga – võibolla on mul pikad juhtmed. Vähemalt ei ehita Buckell rajaniemilikke õhulosse. Teksti on võimalik lugeda Lightspeedi lehelt.

Kommentaare ei ole: