13 veebruar, 2019

Ken Liu - All the Flavors (The Paper Menagerie and Other Stories, 2016)


Aega võttis, aga sai Liu proosakogumiku pikim tekst läbi loetud. Millegipärast naiivselt arvasin, et kui Hiina sõjajumal tuleb Ameerikasse, siis läheb siin ka vägevaks idamaiseks lööminguks Uue maailma tingimustes … aga võta näpust.

Lugu on õieti veidi keeruline ulmena võtta, pigem on see ajalooline jutustus (või siis fantaasia, eks teatavaid üleloomulikke elemente ikka leidub) sellest, kuidas hiinlased satuvad 1870. aastate paiku Idaho osariiki kulda kaevama ja kuidas nende sisseelamine valgete ameeriklaste maailma kulgeb (loole on lisatud autoripoolne järelsõna, mis siis pikas perspektiivis seda emigratsiooni kulgemist edasi kirjeldab … ehk siis miks see Idaho on senini pigem valgete ameeriklaste kant). Hiinlased on töökad ja vähenõudlikud (eks selles on süüdi nende esimesed „töökohad“ Ameerikasse saabudes), eks nende kombed äratavad mitmesugust imestust ja vastumeelsust, aga lõpuks on nad tollasesse Idaho väikelinna ühiskonda omal moel vastu võetud.

Lugu pole ainult hiina võõrtööliste keerulisest elust nii Hiinas kui Ameerikas, Liu on sellega paralleelselt käsitlenud valgete sisserändajate lugusid, seda siis peategelasest tüdruku ja ta pere näitel. Mida siis omakorda ilmestavad hiinlaste müütilised jutustused sellest sõjajumalast ning tema tekkest, hiilgeajast ja salapärasest kadumisest.

Tekst on ehk samas paadis „Pabertiigriga“, omal moel käsitlus hiina päritolu inimeste osast Ameerika ühiskonnas, jutustatuna üsna realistlikus võtmes (ulmeline element on eelkõige vahendiks millegi jutustamiseks). Niisiis igati tõsimeelne kirjandus, millel on Liule omane kiiks, aga mitte päris selles laadis, mis ta teiste lugude puhul mulle igati mokka mööda olnud. Muidugi, autori enda asi.

Kommentaare ei ole: