11 veebruar, 2019

Ken Liu - Mono no Aware (The Paper Menagerie and Other Stories, 2016)


Liu jutustab taaskord ühe hea loo, seekord pärineb tekst ühest jaapaniteemalisest antoloogiast. Ühtaegu on siin ühendatud maailmalõpu ja põlvkonnalaeva teemad, ning muidugi peategelase eetilised valikud – kui sul on võimalik päästa põlvkonnalaev hukust, siis … milleks sa oled õigupoolest valmis? Et tegu on Jaapani-ainelise antoloogiaga, siis ameerikahiinlasest autor Liu ei vali just Metsiku Lääne (või grimdarki) stiilis lahendust.

Niisiis, Maa peale on kursi seadnud asteroid, millega võimalik kokkupõrge pühiks Maalt elu. Kuigi kokkupõrkest loodetakse pääseda, on Maa valitsused aastate eest asunud ette valmistama võimalikke evakuatsioonilaevu. Ainult et … viimasel hetkel selgub, et nende ehitamistega ei saadud siiski hakkama ning kokkupõrge asteroidiga on silmanähtavalt kindel (jajah, mida Hollywoodi filmid seepeale teeksid?).

Üks laev (ameeriklaste nö prototüüp, mille „masstootmisest“ ei saanud siiski asja) koos noore jaapanlasest peategelasega (miks tema sinna siiski sattus – sellest pole ma üldse siin kirjutanud, ei saa kõike spoilerdada). Nende sihiks on miski kauge planeet, milleni peaks kuskil kolme saja aasta pärast. Niisiis, tuhat pääsenut (või noh, kogu allesjäänud inimsugu) peavad nüüd paljunema (iseasi, kas seda kuidagi mõjutab kosmosekiirgused) ja ühtlasi hoidma laeva sõidukorras (ehk paljundatud peavad laeva korrashoiu üle võtma, kuivõrd keegi ei ela siiski neljasaja aastaseks), nii on ka loo peategelasel peagi oma tööpost. No ja kõik, mis liigub, võib muidugi igal hetkel katki minna, nagu peategelane oma tööpostil targu avastab.

Nagu eespool mainitud, siis valib Liu loo edasiandmiseks mõneti vanamoodsa lähenemise. Peategelane Hiroto pole küll miski hollywoodlik superkangelaseks sirguja, küll on aga ta valikud sellised (tänu isale ja go mängule) sellised, mis võiks panna inimkonna võimalikke esindajaid vähe soojema pilguga vaatama. Noh, võiks iroonitseda, et vähe sotsrealismimaiguline idealism … aga see on kokkuvõttes ilus lahendus, eksole.

Kommentaare ei ole: