05 märts, 2020

Kameron Hurley - The Women of Our Occupation (Meet Me in the Future, 2019)


Ehk oleks võimalik seda lühilugu nimetada feministlikuks: ühiskond satub võõrvõimu okupatsiooni alla, aga okupeerijateks osutuvad naised. Vastupanuliikumiste eri vormid surutakse jõhkralt maha ning eelkõige kannatavad selle all mehed. Kuniks siis okupatsioon jõuab ühiskondliku olukorra nö normaliseerimiseni – elu tahab elamist, eksole.

Lugu on jutustatud noore poisi vaatepunktist, kes siis püüab perega kohaneda uutes oludes. Ühelt poolt tunned lugejana muidugi kaasa pere kannatustele (sest eks nemadki saavad vastu pead), kuid teiselt poolt – milline see okupatsioonieelne ühiskond õieti oli? Hurley ei jutusta seda just puust ja punaselt, nö didaktilist võrdõiguslikkust jutustades, vaid kuidagi … huvitava kiiksuga. Või noh, kui „huvitav kiiks“ võiks muidugi olla okupeeritud kogukonna kannatuste kirjeldamine; aga samas see sugudevahetus on huvitav nüke: miks peaks naistest koosneb sõjavägi teisiti käituma?

2 kommentaari:

Tiiu ütles ...

Naisede on meestest julmemad, kui nad naiselikkuse minetavad ja meeste rollid üle võtavad. Soovitan veidi tutvuda selle grupi sisuga: https://www.facebook.com/groups/2231896487049802/

kolm ütles ...

Aa.
Soovitaks siiski see tekst enne läbi lugeda.