11 märts, 2020

Gene Wolfe – The Magic Animal (Wizards, 2008)


Wolfe esitab õige veidra loo kuningas Arthurist ja võlur Merlinist, aga seda siis väänatud vaatenurgast (jajah, viimasel ajal on midagi sarnast loetud nii Aldissilt kui Gaimanilt). Ehk siis tüdruk, kes oskab loomade ja lindude ja elajate keeli, satub ratsaõnnetuse tagajärjel maagilisse metsa, kus teda oodataksegi: et ta näppaks ühe poisi ja tooks selle haldjate juurde õppima (kellest võiks siis omakorda kasvada Merlin).

Tekst on jutustatud auklikult, lisaks ajalistele aukudele (ühtaegu liigutakse ajas edasi, ent tagasi – sest tüdruk on tänapäevast ning Artur-Merlin teadagi vähe müütilisest ajast) peab lugeja poole lause pealt kohanema teemamuutustega. Kiusatus oleks seda pidada unenäoliseks tekstiks, kus tavaloogika korrastatus peab alla vanduma loo (?) stiihiale (kui see on nüüd kuidagi arusaadav mõte?).

Teksti mõistmisel on minu jaoks probleemiks muidugi see, et senini on puudunud suurem huvi Arthuri ja püha Graali jms vastu, mistõttu jäävad loo finessid minu jaoks tabamatuks. Aga see unenäoloogika ja narratiivne stiihia, see on tegelikult hea vaheldus tavapärastele lugemiskogemustele. Eksole.

Kommentaare ei ole: