20 aprill, 2021

Kelly Link - Two Houses (The Best Science Fiction and Fantasy of the Year 7, 2013)

 

Algselt on tekst ilmunud Ray Bradbury ainelises antoloogias, ja noh, tegu ongi vast puhta õuduslooga (seda küll teadusliku fantastika soustis) - kuhugi asustatavale planeedile on teel väiksema seltskonnaga kosmoselaev, kes siis ühel hetkel satuvad olukorda, mida kontrollitakse nende eest … ja midagi head pole sellest oodata.


Lugu jagunes minu jaoks kolmeks osaks - esmalt ühe astronaudi (enamus neist on naised) ärkamine hibernatsioonist ja ta sünnipäeva tähistamise laeva tehisintellekti abil. Teises osas on peol jutustatavad nö reaalsed õuduslood. Ning kolmandas … millegi ootamatu elustumine, ühe nö klassikalise õudusloo läbimängimine kosmoselaeva klaustrofoobilises olustikus.


Esimesed kaks etappi tekitasid erinevaid ootusi, milliseks selle jutu lõpp (või noh, teema) võiks kujuneda - kõigepealt ootaks mingit reisiga seotud tehnilist jama, seejärel ootaks justkui  tegelastelt mingi ootamatu külje avanemist … aga juhtub hoopis midagi kolmandat, mis küll õieti koorub välja eelnevast. Sest autor pole ometigi miski suvaline sõnaloopija.



Kommentaare ei ole: