09 juuli, 2015

James Patrick Kelly – Someday (The Best Science Fiction & Fantasy of the Year #9, 2015)

Maandub kosmoselaev rahulikule planeedile, mida asustavad viimased paarsada aastat inimkolonistid, kes muust inimkonnast lahku löönud. Kosmosekülalised sealsele elule suurt vahele ei sega, uurivad vaid seda, teist ja kolmandat. Antropoloogilised huvid (või tuleks öelda – eksoantropoloogilised?).

Daya on neiu, kel on aeg emaks saada. Kui ta ema leidis tütre tegemiseks seemendajaid koloonia linnast (sellist tuulepäist käitumist oodatakse Dayaltki), siis neiu ei kiirusta külast minema. Aga ka kohalikega last ei tee, ja see teeb külainimesed rahutuks, mis värk selle neiuga on. Lõpuks valib Daya kolm meest, kelle seemet soovib lapse eostumiseks – ta ilus vend, kohalik jutuvestja ja austatud külavanem (kes on ühtlasi venna üks isadest). Isased on nõus. Seemendusõhtuks valmistab Daya erilise koogi, mis peaks panema meestel riista talana seisma. Ning külastab seejärel oma venda, siis jutuvestjat ja lõpuks külavanemat. Paaritumised õnnestuvad ja Daya üsk on täidetud soovitud seemnega. (Traditsioonid lubaksid rohkemaidki mehi, ühel puhul oli juttu näiteks seitsmest isendist. Lapse geenide puhul on olulisemad protsessi esimesed ja viimased seemendajad, need, kes vahepeal on, nemad annavad oluliselt vähem lapsele kaasa – seega Daya valik on... üsna...) Kuid seejärel suundub tulevane ema hoopis kosmoselaeva peatuspaika, kus neidu ootab põnevil külaline kosmosest – tollele oli vaja talletada Daya läbiviidud tseremooniat kui haruldast näidet mittekehavälisest paljunemisest.

Et siis, igatepidi (haiglase) kiiksuga lugu, küllap leiaks siit nii psühhoanalüütilist kui feministlikku uurimisainet. Kolonistid, kes on pagenud muu inimkonna eest, et jätkata oma traditsioonilist eluviisi (ei saa öelda, et nad pärineksid just meie Maalt – nt “Huckleberry Flynn”). Inimestest pärit kosmosekülalised, kes on pagan teab millisel transhumanistlikul arenguastmel. Või noh, indiviidi eneseteostus kui selline. Igal juhul teravam kogemus kui esmakokkupuude Kelly loomega.

Kommentaare ei ole: