01 märts, 2015

James Patrick Kelly – A Promise of Space (The Mammoth Book of Best New SF 27, 2014)

Eestlaste õnn või õnnetus on see, et meil puuduvad kosmosekangelased. Noh, astronaudid, kosmonaudid, taikonaudid (on küll jutukogu, kus muuhulgas juttu estronautidest, aga see pole päris see; Põltsamaa tuubitoidud on muidugi ka). Seepärast siis, kui ameeriklased kirjutavad oma astrokangelastest, mõjub see natuke võõralt heroiliselt, seda küll mitte halvas mõttes – lihtsalt et mõnel rahval on selline traditsioon, et kosmosesõitjad on mingil moel hinnatud.

Selles jutus on kahte moodi kosmosefänlus ühendatud, hmm, üleval moel. Lugu siis abielupaarist, kes peale lahusolekust räägivad olnust. Naine on tuntud SF-autor, mees kuulus Marsisõitja. Jutt keskendub eelkõige 2040. aastatele, mil nad tutvuvad ühel ulmekirjanduse auhindamistseremoonial ja heidavad peagi paari. Omal moel on nad õnnelikud, hoolimata mehe kiiksust kogu nende elutegevust filmida. Ent peagi selgub naisele, et mehe kahe kuulsa Marsi-missiooni tagajärjel on ta rakud väga ebameeldivalt kiiritada saanud. Veel hullem, hoolimata sellest, et mees on nüüd erus, kutsutakse ta üht Marsi-päästemissiooni juhtima – seda ehk juhtkonna küünilisel eeldusel, et peagi murravad mehe haigused niiehknaa maha, pole tal enam kaotada midagi. Mees lähebki ja sooritab järjekordse kangelasteo.

Ja nüüd on siis aasta 2051 ning abielupaar vestleb haiglas olnust. Niivõrd kui see võimalik on, sest mehest on...

Ulmepateetikast hoolimata (no olgem ausad, tekst on ehk eelkõige armas neile, kelle südamele kallid SF ja astronautika saavutused) on lugu üpris toredalt dialoogivormis kirjutatud tekst. Eks küsitavusi võib tekitada, kuidas meesautor kangelanna hingeellu süüvida oskab (samas, eks kangelanna on endine ulmeautor), aga noh, loetav või kaasaelatav see on. Pole mingit tehniliste terminite pillerkaari, jutt keskendub ennekõike... inimlikule tasandile.

Kommentaare ei ole: