04 juuli, 2015

Alice Sola Kim – Mothers, Lock Up Your Daughters Because They are Terrifying (The Best Science Fiction & Fantasy of the Year #9, 2015)

Tegemist pigem õuduslooga (ausalt öeldes on mul pidevalt raskusi mõistmaks, mis on antoloogias SF või F). Et on siis kolm korea päritolu adopteeritud tütarlast, kes on üksteisega sõbrannaks saanud, koos olles saavad nagu vabamad olla või nii. Kuna tegu tiinekate ja adopteeritutega, siis on nende minapilt mõneti mõrane – kas nad peaksid kasuvanematele meele järgi olema, kes need kasuvanemad neidudele õigupoolest on, miks nende emad hülgasid nad, kas valgete ameeriklaste juures kasvades on nad ikka korealased jne. Ühesõnaga, omavahel koos olles saavad nad end pisut enam välja elada kui muidu (ent eks ole omavahelisedki vastuolud).

Aga üks tüdruk avastab antikvariaadist raamatu, kus on kirjeldus tseremooniast, kuidas... Ja mõne aja pärast hakkabki läbi neiude suhtlema nende ema. Kuskilt teisest dimensioonist. See ema on vahel toetav, vahel kuri, vahel närviline, nagu ikka ema eri hetkedel olla võivad. Ja ema tahab, et tütred (kes ei pärine ühest perest) elaksid korralikumalt jne. Ühe tütre juures avastab ta veidra “konkurendi” ja läheb seepeale õige marru, misjärel tekib neidudel soov see vaim-ema tagasi saata. Aga...

Üpris huvitavalt jutustatud lugu (kuidas, selgub loo lõpuks). Tegemist siis pigem horroriga, mingil moel võiks siin tegemist olla seestumise vms. Noh, igal juhul jutu jooksul pinge kasvab, algul tundus üsna leige lugu olevat, ent lõpp läheb veidraks.

Kommentaare ei ole: