25 oktoober, 2015

Tom Crosshill – The Magician and Laplace's Demon (The Year's Best Science Fiction & Fantasy 2015)

Fantasymaiguline sci-fi ehk maailma ainuvalitsev tehisintelligents avastab, et ta peab ilmakorra valitsemisel konkureerima... maagiaga. Absurdne ja võimatu, aga maagia on olemas ja töötab. Töötab niimoodi, et rikub AI plaane maailma paremaks muutmisel. AI uurib, mil viisil see maagia õieti töötab, aga noh, absurdne ja võimatu – ometigi, tänu maagide jõupingutustele hoitakse peale Tunguusia katastroofi muud sellised kokkupõrked jpm.

Igal juhul, kui AI avastab, et tema ja maagide tegevused satuvad vastuollu, peab ta paremaks maagia kui tundmatu näitaja maailmavalitsemise võrrandist kustutama. Selgub, et maagia hulk on konstantne – mida rohkem maage kustutatud, seda tugevamaks allesjäänud muutuvad. Siinne lugu ongi siis sellest, kuidas AI jälitab viimast elusolevat maagi (millist mõju avaldas planeetidele eelviimase maagi kustutamine... see oli hull). Ent tagaajamisel selgub, et võibolla hoopis maag on see, kes viis AI sellise maagide hävitustööni (ahjaa, AI on ainus omasugune, juba kümme sajandit on ta blokeerinud igasugused tehisintelligentsi loomised – ja nii ta siis valitseb halli kardinalina kosmosesse jagunenud inimkonda).


Esmalugemisel oli tekst õige kuiv ja krabisev, aga kui igaks juhuks teist korda üle lugesin, osutus tekst palju huvitavamaks ja elusamaks. Kõik need intellektuaalsed jõukatsumised ja sajandipikkused manöövrid... ning ka ports teaduslikku fantastikat, mida ma inglise keeles lugedes suurt ei mõista. Nojah, siis selline üllatav intriig, igiammune maagia versus kõikvõimas tehisintelligents. Ja maagia pole mingi soigumine ja võlumine, vaid ikka moodsam... viis.

“I schooled Zale's face into appropriate grief. I'd noted the deaths, spasms of distress deep in my utility function. Against the importance of this mission, they barely registered.
I couldn't show this, however. To Captain Laojim, Consul Zale wasn't a Sleeve. She was a woman, as she was to her husband and children. As my fifty million Sleeves across the galaxy were to their families.
It was better for humanity to remain ignorant of me. I sheltered them, stopped their wars, guider their growth – and let them believe they had free will. They got all the benefits of my guiding hand without any of the costs.” (lk 414-415)

Kommentaare ei ole: