13 oktoober, 2015

Yoon Ha Lee – Wine (The Year's Best Science Fiction & Fantasy 2015)

Ulme, mis on üpris võõra olemusega. Jah, tegelased on ehk inimsarnased, jah, eksisteerib ühiskond koos mingilaadsete peresuhetega. Aga millised need tegelased täpselt on, ei oskagi öelda. Kui planeet rünnaku alla satub... siis millised olendid seda atakeerimist õieti teostavad? Või need palgasõdurid, mis eluvormis need eksisteerivad? Ühesõnaga, ulme.


Lugu siis sellest, kuidas üks senini varju hoidnud planeet on sattunud rünnaku alla. Et planeedil on olnud nõrgad kontaktid teiste tsivilisatsioonidega, pole planeedist vastast tehnoloogiliselt palju enam arenenud ründajate vastu, ja nii saadakse mehiselt tappa. Planeedi nõukogu võtab viimase abinõuna ühendust... ee, palgasõduritega, kelle esindajad garanteerivad neile võidu – aga seda raske tasu eest. Nagu kohalikele selgub, on palgasõdurite võitlusmeetod üpris...

Eks jah, võõrad kombed ja võõrad olud, seega saab ühiskonna toimimisest ja kuidas oma liikmeid kohtleb või tarbib üsna harjumuspäratu elamuse. Arusaamatuks jäi, millise imemeetodiga need palgasõdurite esindajad esile manati (kes siis õieti neid kehasid käsitlema hakkas?), aga eks siis tegemist ole võõraste kommete ja oludega. Tekst suuremat sinasõprust ei tekitanud, nagu ka Lee esmakordsel lugemisel.

Kommentaare ei ole: