25 mai, 2018

Seanan McGuire - Every Heart a Doorway (2016)


Mingil moel on see lühiromaan mitmesugust tähelepanu leidnud (no ja kui jälgida tor.com lehte, siis see tähelepanu on muidugi … esil); ehk on see mõistetav siis, kui võtta seda raamatut YA teosena. Ehk fantasy noortest õnnetustest, kes on millalgi sattunud nö ootamatult võlumaailmadesse ning siis sealt vastu tahtmist pidanud naasma meie reaalsusse. Kas siis nende vanemate rõõmuks või õuduseks – sest kaduma läinud lapsed tulevad tagasi veidrate juttude ja muidu muutununa.

Niisuguste laste ühiskonda tasalülitamiseks on olemas poolametlik kool, mis annab lastele keskhariduse (sest kui noor saab 18, puudub tal võimalus naasta sinna alternatiivsesse maailma) ning kohaneda tavalise eluga – või siis valmistuda selleks, et minna tagasi sinna, mille järele nad kõigest hingest igatsevad. Eksisteerib ka teine samalaadne kool – neile noortele, kel on negatiivne kogemus niisuguse külaskäiguga, kes ei soovi mingil juhul sinna tagasi sattuda.

Need maailmad jagunevad mitmeks erisuguseks liigiks ja need omakorda alam- ja hübriidliikideks. On rõõmsaid tilulilumaailmu või põrgulikke ilmi ning kõiksugu variatsioone nende vahel. Äärmusteks on kaootilised või rangelt struktureeritud maailmad. Kõigile neile niisamuti omane miski … rohkem või vähem tumedam hoovus, miskid morbiidsed või destruktiivsed ihade väljendused, millega lapsed või noorukid peavad seal kohanema. Kuid õudustest hoolimata olid need kohad just sellised, kus kadunud noored tundsid end kõige loomulikumalt.

Lugu on siis sellest, kuidas üks neiu saadetakse sellisesse kooli ja kuidas ta tutvub sealsete õpilaste ja õpetajate ja nende valusa minevikuga. Aga siis toimub seal mitu jõletut mõrva ning tekib võimalus, et see rehabilitatsioonikeskus võidakse kinni panna ning õpilased tagasi koju saata. Ühesõnaga, noortel on vajadus see roimar paljastada (ja laibad kaotada).

Raamat läks minu jaoks alles poole pealt, esimest poolt lugesin ikka nii, et … et miks küll seda teost niipalju mainitakse. Eks võikski mõelda, et raamat kirjeldaks justkui initsiatsiooniriitust, mis on nende fantaasiailmade läbi viidud õige äärmuslikuks. Ja eks tegelased ise … muuhulgas saab lihtsa selgituse sellest, mis on see aseksusaalsus (kuivõrd see on oluline osa peategelase identiteedist). Et siis igati sobilik lugemisvara YA austajatele; ehk võiks seda ka eesti keelde tõlkida.

Kommentaare ei ole: